"
Защо мислите, че икономическият министър има самоинициатива по отношение на неговите контакти в САЩ? Подготовката за 7-и блок беше стартирана от предишното правителство и ние просто продължаваме. За първи път се получават упреци, че нещо сме продължили
", заяви още министър-председателят пред журналисти, цитиран от БНР.

Той подчерта как винаги е заявявал, че където правителството одобрява инициативите, ще има приемственост.
По думите му обаче предстои оттук нататък много дълъг път за този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари.

Орешарски коментира още, че идеята за 7-и реактор тепърва ще се разработва и не изключи да има конкурс за изграждането.

"Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий", каза още премиерът.

На въпрос какво ще стане с вече изградения реактор за АЕЦ "Белене" от руската страна, той отговори, че се мисли по темата.

"И това е приемственост в политиките, макар че в случая не е много добро наследство. Един объркан казус, с който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак си от тази ситуация", добави премиерът.  

Вчера ГЕРБ сезира еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер заради плановете на управляващите. Според партията на Бойко Борисов изграждането на 7-и блок на „Козлодуй” без конкурс с реактор от най-ново поколение АР 1000 на американската “Уестингхаус“ противоречи на решението на парламента.

Днес Драгомир Стойнев коментира:

"Пария ГЕРБ ползват едни доноснически методи, които бяха характерни за тоталитарния режим. Бих искал, вместо да гледаме към миналото, да гледаме към бъдещето. Тук става въпрос за осигуряване на евтина електоенергия за следващите 80 г.".

Той добави, че първо трябва да се даде мандат на БЕХ да преговаря, да се види дали ще бъдат отделени пари или не, как ще бъде структурирана инвестицията, а след това вече може да се говори за избор на изпълнител.

В ДПС няма единство по въпроса. Вчера представители на партията потвърдиха позицията, че са против нови ядрени мощности.

Днес обаче Камен Костадинов заяви пред Нова тв, че те винаги са твърдели, че „Белене” има спорна икономическа ефективност, но 7-и блок на „Козлодуй” е ефективен. Първи за него заговори Ахмед Доган преди 3-4 г., отбеляза депутатът от ДПС.

"Тук очевидно става въпрос за желанието на правителството, след като пусна "Южен поток", да изпроси благоволение от американците. Това е политическо решение", коментира пък Магдалена Ташева от "Атака" пред БНР.

АНКЕТА: Трябва ли на България нова ядрена мощност?