Фискалните икономии не са самоцел, а по-скоро подобряване на функционирането на държавната администрацията като цяло, обясни премиерът Орешарски след среща с представители на местната власт в Търговище и Шумен.

Той заяви, че чака министрите да дадат мнението си по темата, защото те имат представа кои звена работят по-добре и къде се припокриват.

„На всички е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо”, каза още премиерът.

Среща с кметовете в Търговище и Шумен

Освен тази тема по време на срещата с представителите на местната власт бяха обсъдени проблемите в отделните населени места, фискалната децентрализация, възможностите за по- голяма финансова автономност на местните власти.

Орешарски обеща повече пари за общините през 2014 година.

За еврофондовете


Дискутирано е било усвояването на еврофондовете и собствеността върху някои обекти на централни ведомства, които са важни за развитието на отделните населени места.

Помолен да коментира твърденията, че има опасност през 2014г. да не се усвои нито лев от европейските фондове, премиерът каза:
"Не се хващайте на такива новини, това практически е невъзможно".

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев коментира, че следващата година може да се окаже нулева за България по отношение на усвояването на европейски пари.

Орешарски отговори, че ако Томислав Дончев е имал предвид забавянето на подписването на договора за партньорство и стартиране на проектите, в това отношение "страната ни се движи без изоставане".

За пенсионерите

"Би ми се искало да има коледни добавки за пенсионерите, но още е рано да правим обобщение на изпълнението на бюджета за тази година", каза още Орешарски.

Анкета: Каква е вашата оценка за кабинета?