В сряда трябва да продължи първото заседание на НС, на което се очаква да бъде избран председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на преговорите, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ коментират само законодателната програма.

Според конституционалиста проф. Пламен Киров в момента така се печели време.

"Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират, трябва да се избере председател на НС", коментира преподавателят по конституционно право.

"В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опити няма да започнат, докато не се конституционализира НС, докато не бъде избран председател на НС", напомни проф. Киров пред БНТ.

"Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има МС, има всеки народен представител", каза професорът.

Според него има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство, и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

"Очевидно не искат да правят парламентарно правителство и обсъждат законодателната програма на служебното", заключи професорът.

Според него преговорните екипи вероятно имат единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор.

Той смята обаче, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила - "Има такъв народ".

Днес се очаква ГЕРБ-СДС да се срещнат с представители на "Възраждане"ГЕРБ-СДС и "Възраждане" в парламента. Двете формации ще разговарят за избора на председател на Народното събрание. Те издигнаха съответно Росен Желязков и Петър Петров за поста, но не получиха необходимата подкрепа от останалите партии.

От "Възраждане" вече неколкократно заявиха, че няма да помогнат с гласовете си на друга партия да състави кабинет, без значение коя е. По-късно през деня ГЕРБ-СДС ще продължат и разговорите с "Продължаваме Промяната"-"Демократична България". Днес трябва да станат ясни предложенията на общата работна група за законодателни промени

Вчера работни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разговаряха в парламента. И двете формации бяха категорични, че преговори за съставяне на правителство не е имало.

Според социалния антрополог Харалан Александров преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма да доведат до съставяне на кабинет. "Опит да се демонстрира смирение, което отсъства", така той описа преговорите между първите две коалиции.

 "Продължаваме промяната и Демократична България разбраха, че с революционното знаме, с което вървят вече две години, няма да се получи. Тази революция е в полза на "Възраждане", коментира и политологът Георги Киряков по NOVA.

"Непрекъснато ни се насажда твърдението, че сме изморени от толкова много избори", заяви журналистът Асен Агов. По думите му не трябва да се плашим от избори, а от гражданска война.

"Липсва отговорност и смирение", категорична е Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика. По думите ѝ пред партиите стоят важни въпроси, които търсят решение.