Ако всички кандидати за служебен премиер, които са изброени в текста на Конституцията, откажат на президента да поемат държавата за два месеца, следва конституционна криза. За това предупреди преподавателят по конституционно право Пламен Киров. Той го обясни с дупка в закона, когато мнозинството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС редактираха Конституцията.

"Сред възможностите за избор на служебен премиер има отговорни хора, няма как всички да откажат, ако се стигне до необходимост за съставяне на служебен кабинет. Ако откажат пък, ще има конституционна криза. Тогава има правителство в оставка, което обаче не може да организира провеждането на изборите", коментира Киров в ефира на Нова телевизия.

Според него вече се водят някакви разговори за евентуален служебен кабинет. По думите му поведението на президента Румен Радев е по-скоро добронамерено: "Ще иска да излезе от тази ситуация, в която попада не по свое желание".

По думите му днешното гласуване на оттеглянето на кандидатурата за премиер на Мария Габриел е напълно излишна процедура. "Тя бе наложена в предишен казус, когато лице, посочено от ИТН - Пламен Николов, се оказа в същата тази ситуация, в която Габриел е в момента", припомни конституционалистът. Решението на НС ще констатира само това, че тя се отказва.

Проф. Киров описа като абсурдна ситуацията, при която един взема мандат за управление и го дава на друг, като напомни, че и влизането при президента миналата седмица на Мария Габриел заедно с Кирил Петков и Николай Денков е било нарушение на основния закон.

"Не може някой да вземе мандата и да го даде на друг. Представяте ли си, представител на ПП-ДБ да иде, да вземе със себе си Мария Габриел и да ѝ даде мандата? При всичко, което се случи, и при тези грозни думи, които трябваше да изтърпи. Това е гротеска, тук трябва психиатри да коментират", категоричен е Киров по повод издадените намерения на ПП-ДБ да дадат мандат на премиер от ГЕРБ.

По думите му трябва парламентарната група да посочи лице, на което президентът да връчи персонален проучвателен мандат и именно то ще е лицето, което ще бъде премиер в проектокабинета.

"Отиваме към избори. Беше ясно още отдавна. Ако имаше воля за съгласие, щеше да се подпише коалиционно споразумение. 10-15 дни бяха достатъчни, а и всички знаеха кога настъпва моментът на ротацията, така че имаха време да изчистят всички търкания и да се договорят. Търси се как да се прехвърли вината на опонента за това, че отиваме на избори", каза още Пламен Киров.

Според конституционалиста, ако изборите са 2 в 1, ще има по-голям интерес у избирателите, тъй като "евроизборите не се славят с голяма избирателна активност".