Отхвърлянето на президентското вето върху Закона за военното разузнаване е грубо престъпление. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Сливен. Председателят на партията прогнозира, че това е нещо, от което военното разузнаване ще страда години наред.

 

Румен Петков отчете, че това не е първият опит то да бъде смачкано и да се създадат условия ярко политизирани фигури да застанат начело на тази стратегическа от гледна точка на националната сигурност и информационното обезпечаване структура. "Предполагам си спомняте имаше такъв случай преди време г-н Йордан Бакалов. Тогава за радост надделя разума и не се допусна такова решение. Мисля, че аз съм от критиците на това, че президентът почти не пропуска Закон, на който да налага вето, но в случая беше абсолютно прав. Всичките му мотиви в това число, че говорим за Закона за отбраната и въоръжените сили, в това число, че говорим за военна отговорност, всичките му мотиви са безукорни. Отхвърлянето от страна на парламента е безотговорност към военното ни разузнаване. Това служещите в армията трябва да го видят с широко отворени очи. Към това престъпление е съучастник министърът на отбраната. Трябва да е съвършено ясно. Ако патриотизмът се изчерпва със слугинаж, безгръбначие, с максимата "никакъв по размер рушвет не ми е чужд само и само да стигнем до, каквото трябва", значи работата е катастрофална. Министър на отбраната, който и да е той, трябваше да е първият, който да се противопостави на тази идея", каза лидерът на АБВ.

Румен Петков изтъкна, че това деморализира служителите вътре. " За никой разумен човек няма съмнение, че решението ще бъде политическо и че всяка следваща въртележка, ще предизвика ново политическо решение, докато не се промени отново закона. Трябва да сме наясно, че с такива законодателни решения дестабилизираме структури, които са силно чувствителни към външна агресия и външен натиск. Случаят е точно такъв", подчерта още той.