"Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна", заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV в отговор на майките на деца с увреждания, които днес излизат на национален протест.

Обвиненията за осакатяване на закона дойдоха по-рано днес от омбудсмана Мая Манолова. Според нея от направените предложения е останало само финансирането от 150 млн. лв. за следващата година. Премиерът Бойко Борисов потвърди днес, че парите са заложени в бюджета за 2019 г.

Според Петков причината за недоволството е липсата на отделен закон за личната помощ - именно това е основното искане на майките, които в началото на лятото организираха палаткови лагери из цялата страна.

"Считам, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания са запазени", категоричен е Петков.

Той поясни, че по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда - Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта.

"Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество", добави социалният министър.

По думите му през последните няколко месеца е работено по три нови законопроекта за хората с увреждания, което досега не било правено в тези политики.

Вчера обаче Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.

"Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект", заяви Петков.