Премиерът Бойко Борисов гарантира 150 милиона лева за хората с увреждания в Бюджет 2019. Винаги съм си поемал отговорността. Обещал съм едно единствено нещо и то е в новия бюджет да има 150 млн. повече за хората с увреждания, каза министър-председателят пред журналисти. Борисов посети новоремонтирания Зимен дворец. 

"В новия бюджет, който само след седмица-две ще влезе в парламента, ако няма 150 млн. повече, тогава могат да се обърнат към мен. По-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, с олигархията, дава възможност всяка година със 150 млн. да даваме за хората с увреждания. Те искаха 105 млн. Сутринта разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: "Мая, ти искаше 105, заделили сме 150". Говорих с КНСБ и КТ "Подкрепа" - с двата синдиката, те категорично са против. А знаете, че тричленките и съставите, които събират работодатели, синдикати и браншовите организации, все пак всеки има мнение. И синдикатите, и работодателите са против. Възложил съм на ПГ на ГЕРБ, на социалния министър, даже му казах в к.к. Албена, където е сдружението на общините да излезе и да го каже", коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно.

"Социалният министър, майките с увреждания, омбудсманът, в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции - дали фондове, дали лична помощ, подкрепа, както искат да го направят, това не е моя работа. Но седмици наред са се събирали, всеки има своето мнение, национално представените организации също имат своето мнение, но изглежда е най-лесно да кажеш: "Бойко да отговаря". Да, аз си отговарям и това, което съм поел като ангажимент, да гледат трите закона и да има 150 млн. лв. повече всяка година оттук нататък, включително и тази, ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: "Борисов ни излъга". Иначе не е честно. Има куп институции, които с това се занимават, моята работа е да събера парите през приходните агенции, МВР, ДАНС и всички останали. Сутринта и с Горанов говорих, той е на ЕКОФИН в Люксембург, 150 млн. лв. повече ще има в бюджета за социални дейности - да ги разпределят правилно", допълни той.

Попитан кои от коалиционните партньори не са съгласни с отпускането на тези пари, Борисов отговори, че няма значение. "Така или иначе и през коалиционния съвет го минахме и се разбрахме, че за тези дейности се разбрахме, че със 150 млн. лв. повече ще дадем в новия бюджет и парламентът да го гласува. Оттам нататък парламентаристите, всички заинтересовани страни да ги разпределят. Това, което гарантирам на майките с увреждания е, че със 150 млн. лв. повече ще има бюджетът тази година още. Не от 1 юли, не от 16 септември, а от този бюджет", заяви премиерът и отбеляза, че в здравеопазването Кирил Ананиев се опитва да направи реформа, но всички са против. "Ами със социалния министър, който не дадоха да го уволня, да седнат и да направят реформа. Кралев ми е поискал 5 млн. да оправи тази зала, аз съм ги осигурил чрез парите, които събира повече в бюджета държавата. Ако има нещо не качествено, аз идвам, гледам, Кралев носи отговорност оттук насетне. Нека всеки да си носи отговорността, защото после най-лесно е да кажеш: "Бойко да даде парите", но те не са на Бойко, а на държавата, на бюджета, на данъкоплатците. Всяка една сфера има нужда от своите пари. 150 млн. лв. повече са повече от целия бюджет за култура. Някой да не каже: "Малко са", коментира още министър-председателят.

По-рано протестиращите майки на деца с увреждания настояват премиерът Бойко Борисов да спази обещанията си за реформа. Това коментира пред журналисти Вера Иванова, представител на протестиращите майки. Днес Националният съвет за интеграция на хората с увреждания обсъжда нов проект на закон за хората с увреждания, след като стана ясно, че в последния вариант от предложения на работната група са направени сериозни промени и почти всички искания на майките не са отразени в документа. По-рано днес омбудсманът Мая Манолова заяви, че проектът е осакатен и затова трябва да поеме отговорност социалният министър Бисер Петков.

Общественото обсъждане на законопроекта приключи на 28 септември и се очакваше тази седмица той да бъде внесен в Народното събрание и да бъде гледан заедно със закона за личната помощ, разработен от омбудсмана Мая Манолова.

Случилото се е безобразие, подигравка към нас, подигравка към всички хора, които внасят данъци, за да отиват за субсидия на организации, които не вършат нищо, заяви Вера Иванова. Тя допълни, че майките ще търсят отговорност от премиера Бойко Борисов, което по думите й не означава оставка, а искане да си свърши работата и обещанията за реформа.

Майките ще протестират утре в цялата страна.