Петима са окончателните кандидати за лидер на БСП. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров, съобщава "24 часа".

Първият пряк избор за председател на соцпартията ще се проведе на 12 септември.

Петимата са регистрирани днес от червената ЦИК, слад като направената проверка е установила, че отговарят на условията на устава, обясни шефът на комисията Емил Войнов. Изискването беше да имат 8 г. партиен стаж, от които 4 г. в национални партийни органи. Отпаднали са двете социалистки от Перник - Галина Василева и Ирина Михайлова, защото нямат необходимия срок в национални органи.

Двете са майка и дъщеря и бяха подали заявления за участие в надпреварата. От 13 август БСП влиза в предизборна кампания, която ще продължи до 10 септември.

Всеки от петимата кандидати ще има право на представяне в партийните медии - вестник "Дума" и БСТВ, като редът ще бъде определен чрез жребий, който ще се тегли в понеделник. БСП ще провежда информационна кампания за прекия избор, в която ще бъдат изработени 3 клипа, обясни Вяра Емилова, която е секретар на червената ЦИК.

Петимата кандидати ще имат общ плакат и обща брошура, в която всеки от тях ще бъде представен със снимка, биография и послания. За да е легитимен прекият избор, в него трябва да са участвали повече от половината социалисти.

По данни на структурите към 31 декември 2019 г. общият им брой е бил над 80 хиляди.

17 август е срокът за съставяне на избирателните списъци от секционните комисии, които ще се предават на ОИК и РИК, а те до 10 септември трябва заличат починалите. 55 са били първоначално номинираните за председател на БСП от структурите.

Най-много номинации има настоящата лидерка Корнелия Нинова - 285. Следват я Кирил Добрев със 144, Калоян Паргов с 63, Красимир Янков - 55, Драгомир Стойнев - 40, Костадин Паскалев - 36, Валери Жаблянов и Крум Зарков с по 34, Янаки Стоилов - 23. Останалите имат под 20 номинации.