Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че днес подава документите си за председател на партията и от 12 август излиза в предизборна кампания.

"В четвъртък изтича срокът, в който номинираните трябва да подадат документи дали се кандидатират или не. Днес аз подавам своите документи", обяви настоящият лидер на БСП за България на брифинг на "Позитано" 20.

За периода на предизборната кампания до избор на лидер на партията - на 12 септември, постът й временно тя предава на зам.-председателя Владимир Москов.

Нинова държеше да уточни, че тъй като вече са започнали спекулациите как се решава кой да заеме мястото й, документите сочат, че това решение трябва да е нейно.

"Тръгва кампания, че Националният съвет трябва да определи заместника ми, искам да съм наясно и на чисто. Според член 17, ал.2 в случаите на предсрочно прекратяване на мандата на председателя на партията за времето на предизборната кампания решението на кой да предоставя своите правомощия вземам аз, а не НС", категорична бе тя.

Тя вече е информирала Изпълнителното бюро и ръководството на ПГ на БСП, че неин заместник ще е Москов.

Досега има подадени официално заявления за кандидати за лидер на БСП от 5 човека - Галина Василева, Перник, Ирина Михайлова, Перник, Красимир Янков, Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Бургас.

В заключение Корнелия Нинова отправи два призива към останалите кандидати за лидер и към вътрешната опозиция на БСП - да водят съдържателна и красива кампания.

"Всеки социалист има право да гласува пряко и директно за лидер на партията. Нека докажем, че сме зрели", каза Нинова.

Тя уточни, че с Кирил Добрев, който също стана нейна опозиция, са работили заедно 4 години, той не е подал документи за лидер, но има време да стори това.