БСП настоява за предсрочни избори и оставка на правителството на Борисов, написа в социалните мрежи лидерът на социалистите Корнелия Нинова часове преди началото на митинга-протест на БСП в центъра на столицата. 

Голямата победа е, че народът се освободи от страха и апатията.

Идва криза, а управляващите доказаха, че не могат да се справят с нея, написа Нинова. 

"Искаме оставката на цялото правителството, но искаме и чрез тази оставка и нови избори - промяна на модела на управление. По време на вота на недоверие ние го описахме какво представлява. Лобистки закони и институции, които се използват като маша за прокарване на лобистки интереси. Хора, използвани като бушони да изпълняват частни интереси и след това да бъдат сменяни, за да се запази системата. Пропаганда, която всява страх и наказва всеки инакомислещ. Затова трябва система от мерки, които да се променят този модел, а не просто едните да си тръгнат и друга партия да продължи да управлява постарому.", заявява лидерът на социалистите. 

По думите на Нинова, предсрочните избори са нужни, защото идва криза, а управляващите доказаха, че не могат да се справят с нея. Според доклад на Европейската комисия от миналата година, БВП на глава на населението пада още преди кризата, а Докладът за конвергенция на ЕЦБ доказва, че бизнес средата в България се влошава. От април имаме 20% спад на износа и 30% спад на вноса. Криза в икономиката се задаваше още преди пандемията., заявява лидерът на БСП. 

Откакто започна кризата с COVID-19, прилаганите мерките не работят - те с нищо не помагат нито на икономиката, нито на домакинствата. Управляващите нямат никакъв план как да продължат оттук нататък. Правителството не се ползва с доверие и не може да прокара реформи, а парламентът е делегитимиран. Затова трябва нов парламент и ново правителство с ново доверие, за да може да стартира реформи и да направи план за развитието на България. Старите са изчерпани, заявява Нинова. 

Искаме оставката и на Борисов, и на Гешев. Подкрепяме протестите и призоваваме всички наши симпатизанти и членове да се включват в тях, категорична е Нинова. 

Преди година от БСП предложихме съдебна реформа в две основни две части: Първата беше налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор чрез промени в Закона за съдебната власт. Другото, което предложихме, беше абсолютно различен модел на функциониране на КПКОНПИ. Ако тогава тази реформа беше приета, допускам, че сега нямаше да има такова напрежение. Уви, когато опозицията предложи нещо, то се отхвърля априори, коментира тя. 

Не само сме поискали оставка, но сме предложили и решение на проблема.

Ако има някой, който да е последователен през последните четири години в искането за промяна на този управленски модел, това е БСП. Преди четири години заявихме думи, които сега се чуват на улицата: "Има паралелна държава и задкулисие, което управлява истинската държава. Това задкулисие е проникнало във всички партии и си е купило политици от всички цветове. Ако искаме да се борим, трябва да се обединим и да се изправим срещу мафията". Тези неща не само ги заявихме, но се борихме срещу тях. Сега резултатът, който гонихме се вижда по улиците - народът се освободи от страха и апатията. Това е голяма победа, заключава Нинова. 

Ежегодният събор на БСП днес се мести от Бузлуджа на жълтите павета. След като Cоvid-19 отмени масовото събитие на социалистите на паметника, социалистите решиха да съберат всички свои привърженици пред Министерския съвет на митинг срещу управляващите.

"Митингът ни остава на 25-и от 11 часа пред Министерския съвет", така лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви решението на Изпълнителното бюро. Митингът ще премине под наслов "Срещу корупцията и грабежа - заедно за България".

В 10.30 часа ще тръгне шествие от площад "Александър Невски", ще премине през улица "Георги Раковски" и булевард "Княз Александър Дондуков" и ще стигне пред Министерския съвет.