Посещенията бяха еднопосочни действия и на правителството, и на президента в посока подобряване на отношенията. Това каза днес в интервю за предаването "Преди всички" по БНР председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, който беше част от делегацията на президента Румен Радев при посещението му в Русия.

Той определи срещите на министър-председателят Бойко Борисов и срещите на президента Румен Радев в Москва като знакови и уточни, че за Русия няма значение какъв е диалогът между президента и премиера.

"Те много добре знаят, че реалната власт е в министър-председателя и че за пръв път от няколко години имаме президент, който разбира от геополитика и си мери приказките. Това беше намекнато не един път. Руснаците си дават сметка, че преди 10 години с отказа си от "Южен поток" ги излъгахме. И на двете срещи Медведев и Путин коментираха, че отказът ни от "Южен поток" им е струвал около 800 млн. долара", каза депутатът от БСП Петър Кънев.

Според него България трябва да намери своето място в икономически план.

"Мисля, че по-скоро ще се мине на варианта за отклоняване на част от капацитета на втората турска тръба за прекарване през България. Мисля, че и в ЕС изведнъж си дадоха сметка, защото много добре знаем, че причината България да се откаже от проекта "Южен поток" е ЕС, че да разчитат само на Ердоган и всичко това, което Русия дава като газ за Западна Европа да зависи от настроението на една деликатна ситуация в съседната ни държава, не е най-добрия вариант. Сами си давате сметка, че е пълен абсурд българският министър-председател да отиде на разговори с Путин, без да информира Меркел и Юнкер. Мисля, че не бива да си играем на русофоби и русофили, а трябва да видим къде са българските интереси, защото виждате, че България може да бъде заобиколена", каза Петър Кънев.

Според него се вижда и че от Западна Европа вече има желание за водене на преговори с Русия. "Даваме си сметка, че страната ни може да бъде заобиколена и от газови, и от транспортни коридори и сега точно е моментът да действаме. Трябва да видим къде са българските интереси и да ги отстояваме", каза също Кънев.