Земята на Балканите е пропита с кръв - нека да направим един прекрасен бизнес-климат тук, призова премиерът Бойко Борисов съседите ни от региона по време на икономическия форум в Пловдив. Заедно с Борисов в Града под тепетата са половината членове на Министерския съвет - вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на финансите Владислав Горанов и на културата Боил Банов, както и еврокомисарят Мария Габриел. Присъстват и представители на едрия гръцки бизнес.

Борисов коментира българо-северномакедонския спор за Гоце Делчев и сравни революционера с Че Гевара, който въпреки че не е кубинец, се е борил за свободата на Куба.

"Ако погледнем е жалко. Гоце Делчев се е жертвал за свободата на Македония. Вместо тези герои със своята саможертва, да ни правят горди, по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", възмути се министър-председателят. "Това са хора, които са се жертвали за благото на всички хора в този регион", констатира Борисов. Той направи препратка към Че Гевара, който е аржентинец, но се е борил за свободата на Куба, а е загинал в Боливия. И обобщи, че на Балканите политиците са с разум и опит и ще преодолеят всички трудности.

Борисов изрази убеденост, че страните от Западните Балкани ще получат европейска перспектива.

"Исторически ние сме се били с всички наши съседи. И те с нас. Резултатът е, че Западните Балкани сега са изостанали във всяко едно отношение. Така не става. Сега обърнахме нещата", каза Бойко Борисов и допълни: "Нашата земя е толкова пропита с кръв, колкото сигурно никоя друга земя".  С българското европредседателство повдигнахме една забравена, неудобна, опасна и трудна тема. А именно за Западните Балкани, заяви още в началото на словото си Бойко Борисов. Премиерът изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България. "Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности", каза още премиерът Борисов. Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. "Имаме редкия шанс - тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат", подчерта Борисов.

 

Зелената крива от графиката е на Унгария, а червената на България

Снимка: Министерски съвет

По отношение на икономическата тема, премиерът заяви: "10-15 години нашата държава беше зле икономически. И когато фактите говорят и Конфуций - моят приятел Иван Кръстев, мълчи. Тази лоша среда е била по време на предишните управляващи", каза премиерът.

"За последните години са се вдигнали доходите четири пъти, а БСП се хвалят, че ще вдигат доходите. Как ще ги вдигате? От бюджета ли? Вече ви видяхме как вдигахте и се сринахте. Доходи и заплати се вдигат с инвестиции", каза Бойко Борисов.

"Само на КПП-то на Щатите с Мексико има повече коли, отколкото на границата ни с Турция. Едва направихме магистрала "Тракия", а тя отесня. И това е така, защото всеки нов инвеститор у нас изчислява за колко време ще минат ТИР-овете му през България", категоричен бе премиерът. Според него за първи път в историята ни изнасяме повече продукти за Германия, отколкото внасяме.

Премиерът обърна внимание на "изключително добрата данъчна среда". Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. "Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече - доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт", заяви още Бойко Борисов.

"Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът", посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието - двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.

Тази година ще имаме огромен харч за нашите военни, за да бъдем адекватни, подчерта Борисов.

Споделих моето мнение - България показа как се прави така, че без да засяга ничии интереси, да е еднакво полезна за себе си и съседите си. Преди месец с премиера Ципрас започнахме изграждането на интерконекторната връзка с Александруполис - Димитровград, припомни Борисов и благодари на професионалистите, които правят газовите тръбопроводи, с които се е видял по време на обиколките си из страната. Скоро ще бъде срещата в Румъния, които ще правят компресиран газ.

Снощи имах среща с опозиционния лидер Мицотакис (б.р. - лидерът на дясната Нова Демокрация Кириакос Мицотакис) в Брюксел. Той ми е приятел. И Ципрас, и Мицотакис са ми изключително близки и на мен, и на България, заяви Борисов.

Иска ми се да изградим връзката с Александруполис. От 1 август ни е готова тол системата. Имаме редкия шанс на тази територия - Балканите, да направим един прекрасен бизнес климат, заяви още премиерът.

В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.