Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в интервю, което ще бъде излъчено тази вечер по местна телевизия. Той обаче настоя, че Гоце Делчев се е борил за независимостта на Македония, а не за връщане на земите на България.

"Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави", каза Пендаровски.

В интервюто пред телевизия "Алсат", той призна, че Гоце Делчев се е обявявал за българин и това е "безспорна политическа истина".

"Твърдя, че тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българската страна продължава да бъде такъв. За всички, които имат поне малко знания за този исторически период, е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но дали не е историческа истина на сто процента, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава, автономия, независима държава, а дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е борил за голяма България, или изявление или позиция, че се бори за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", заяви Пендаровски.

Пендаровски нарича признаването на Гоце Делчев за българин "червена линия, през която, най-вероятно, Македония няма да може да премине".

"Българите започнаха да се оплакват в Брюксел от работата на комисията и за това, че няма резултати...", коментира Пендаровски, визирайки съвместната комисия по историческите въпроси. "Неофициално те казват, че ако няма резултати, ще ни блокират", добавя македонският държавен глава.