Прокуратурата потвърди, че храмът "Св. Николай Мирликийски" в София е български. Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков незабавно да предприеме действия за връщането му на хората - за това настоя съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в специална позиция, огласена от партийния пресцентър. 

Проверката бе извършена след подаден сигнал до Върховната административна прокуратурата от народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Удовлетворен съм от това, че се потвърдиха нашите обосновани предположения за това, че собствеността на храма е на българската държава", коментира Пеевски. 

"Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората".

По-рано през деня от прокуратурата обявиха, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Според държавното обвинение Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм.

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов покани на среща министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и го запозна с установената фактология от извършената проверка на Върховна административна прокуратура и Софийска градска прокуратура върху собствеността на земята и храма. Обвинител №1 предаде на регионалния министър писмо от 3 стр., с което го сезира за констатациите от анализа на държавното обвинение, като бе пояснено, че събраните от прокуратурата  материали по казуса са в значително по-голям обем - четири тома.

Министър Цеков отива при главния прокурор

Снимка: БТА

От МРРБ обявиха, че все още очакват прокуратурата да изпрати копие на събрания доказателствен материал. На срещата днес Цеков е поискал въпросната информация, за да прецени има ли законово основание да упражни правомощията си по Гражданския процесуален кодекси и Закона за държавната собственост, свързани с представителство по дела за недвижими имоти - държавна собственост, в защита на държавния интерес.

"Ние бяхме сезирани с предложение да предприемем действия по установяване на собствеността. Разбира се, материалите, свързани с този казус, са доста обемни. Става въпрос за 4 тома с документи. Ще се запознаем с цялата фактология, след което, ако има основание, ще предприемем съответните действия. Към днешна дата единственото, което мога да кажа, е че сме получили писмо от прокуратурата", коментира министър Цеков.

Скандалът относно собствеността на църквата се разрази през септември, когато свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им бе молба да напуснат страната до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

От ДАНС потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани. След като църквата остана без свещеници, Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Собствеността на църквата обаче до днес е обект на дискусии.