Проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

На среща в кабинета на главния прокурор Сарафов е разяснил на Цеков установеното от прокурорската проверка.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен още като Руската църква, стана ясно от думите на Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратура (ВАП).

Малинов добави, че според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

Проверката е установила, че с нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Министър Цеков в прокуратурата за среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Снимка: БТА

Открит е крепостен акт, издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на "едно празно градско място в гр. София от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Проверката установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11 ноември 1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел "Вероизповедания" да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

Министър Цеков в прокуратурата за среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Снимка: БТА

От събраните данни по време на проверката е видно, че по настояване на СССР България се задължава с две трети собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата една трета от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити, допълват от прокуратурата.

На 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти - а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт, посочват от държавното обвинение.

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във ВАП

Снимка: БТА

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на на Закона за собствеността, както и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава, информират от прокуратурата.

Пред журналисти министър Андрей Цеков посочи, че правният екип на МРРБ ще прецени колко време ще е нужно, за да се запознаят с документите и да предприемат следващи стъпки.

Виктор Малинов и Андрей Цеков

Снимка: БТА