Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски" подадоха народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев

В сигнала се казва:

"При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм "Свети Николай Мирликийски" за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация у нас като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм "Свети Николай Мирликийски", находящ се в на бул. "Цар Освободител" №3" в София". 

От Агенцията по вписванията съобщиха вчера, че руското посолство има акт за собственост на Руската църква. Това уточнение бе направено след запитване на БНТ и БТА. От правосъдното министерство обаче уточниха, че въпросът за собствеността на храм "Св. Николай Чудотворец" не е в компетентността на ведомството, ръководено от министър Атанас Славов: 

"Установяването на собствеността върху храма "Св. Николай Чудотворец" в София изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи, находящи се и извън Агенция по вписванията (Държавен архив, Столична община и др.). В този смисъл въпросът за собствеността ѝ не е в компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията."

Храмът беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма, а от кабинета "Денков" обявиха готовност държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.