Мария Габриел трябва да бъде премиер и външен министър, коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Попитан за думите на Бойко Борисов за приятелски огън в "сглобката" и обвиненията за корупция в определени министерства и в близост с БСП и "Възраждане" по места, Пеевски посочи, че трябва да има спокойствие между всички, предаде БТА.

"Смятам, че Денков трябва да се прибере в кабинета, да се успокои, да си научи домашното, да не ни излага, да види кой е правилният и признатият от света външен министър, както той е много добър образователен министър", коментира Пеевски. Той отбеляза как Мария Габриел се е справила вчера и добави, че външната политика е нещо сложно. "Нека да бъдем обективни. Тя трябва да бъде премиер и външен министър", каза още Пеевски.

Шефът на ПГ на ДПС добави още: "Да седнат, да се разберат, да дойдат да представят оценките на министрите, които казват, че готвят, и да се върви напред". По думите му е ясно къде е ресурсът - ресурсът е във всички министерства на "Продължаваме промяната". "Нека си ги проверяват, нека си гледат министрите", коментира Пеевски. Според него Борисов е прав, че ГЕРБ не може да носи никаква отговорност за министерства, които не са негови. Той има едно министерство и може да носи отговорност само за външно министерство, добави Пеевски.

Попитан дали му изглежда възможна ротацията при тази размяна на реплики в последните седмици, Пеевски отговори, че е възможно, и добави, че е сигурен, че ротацията ще се случи.

На въпрос кой трябва да замълчи в тази ситуация и да отстъпи, Пеевски отвърна, че нещата са пределно ясни. Според него това министерство е на ГЕРБ и няма смисъл да се дискутира. "Не може да се иска едно министерство, за да бъде глас на някоя партия. Външно министерство е на България и може да бъде само на България, на никоя партия не може да бъде", посочи още Пеевски.