Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.
Отнемането на лицензите на складовете на "Лукойл" от Агенция "Митници" е "прилагане на буквата на закона", заяви той. "Това е единствената причина за действията на митниците", добави министърът.
Той обясни, че липсата на измервателни уреди е данъчен проблем и именно данъчните служби са най-заинтересувани от неговото разрешение.
Наличието на измервателни уреди регламентират постъпленията (от акциз и ДДС) във фиска (бюджета), уточни министър Трайков.
 
Пазарът на горива може да съществува и без "Лукойл". Рафинерията не е от значение и за данъците. Огромните милиарди, които превежда тя, са средства от данъкоплатците, които купуват горивата.

"Лукойл" не плаща корпоративен данък от 2 години, разясни още министър Трайков. Той е убеден, че като едно голямо структуроопределящо предприятие, даващо работа на хиляди хора, рафинерията има място в бъдеще. Тяхна е отговорността в най-кратки срокове да спазят изискванията, подчерта Трайков. 

Премиерът Бойко Борисов лично се обадил на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов и му обясни какви са проблемите с рафинерията.

През март министър Трайков и Валентин Златев спориха за цените на горивата и за финансовото състояние на рафинерията. Тогава Трайков изрази готовност държавата да изкупи обратно нефтохима, на цената, на която е бил продаден на "Лукойл". Това той каза, след като се разбра, че компанията не била печеливша.  

Но Бойко Борисов тогава запита “какво ще стане с бюджета на държавата, ако “Лукойл” в момента се възползва от този проблем (спора с Трайков) и излезе в четиримесечен планов ремонт, което имат право по закон да направят“.
“И веднага ще ви отговоря – това са 2 млрд. лв. по-малко в бюджета. Това означава да не се изпълнят плановете на финансовия министър“, заяви премиерът.

Вчера обаче Борисов бе категоричен, че "Лукойл Нефтохим" трябва да изпълнят задълженията си по закон и за това са били предупредени няколко пъти. Според него два месеца ще стигнат на рафинерията да постави датчиците.

Днес по БНТ Борисов каза, че поне е трябвало да сложат 12 измервателни уреда на входа и изхода, а за другите щели да ги изчакат. По думите му криза на пазара ще има, ако медиите продължат да говорят за това, защото българинът щял да почне да се презапасява.