Парламентът прие решение за структурни и персонални промени в Министерския съвет, с които закри Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и освободи Лиляна Павлова от поста министър. Решението влиза в сила от 1 януари 2019 г., предаде БТА.

Мотивът за закриване на министерството и освобождаване на Павлова като министър е това, че ротационното председателство на съвета от триото Естония - България - Австрия приключва на 1 януари 2019 г.

Самата Павлова дойде на освобождаването си в пленарната зала, макар и с патерици и трудно подвижна със счупен крак. Още вчера тя каза, че първата й работа след като освободи министерското кресло, ще бъде да отиде на рехабилитация, а после вероятно ще се върне в Народното събрание.

По време на едночасовите дебати от пленарната зала отсъстваше премиерът, но пък правителството беше представено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Именно към нея се обърнаха по-рано от Обединени патриоти, загрижени, че от 1 януари много добри кадри от екипа на Павлова остават безработни. Коалиционните партньори заръчаха на Захариева да ги трудоустрои, за да не се губел капацитетът им, предаде Канал 3.

При представянето на проекторешението Захариева благодари на Лиляна Павлова за работата. Създаването на министерство за българското председателство показа, че моделът е успешен, смята тя. Оценките за българското председателство показват, че България се справи изключително успешно с първото си европредседателство, каза още Захариева.

Бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин заяви, че закриването на министерството било закъсняло. Раздавали се бонуси, правели се разходи във времето, в което ведомството съществувало след края на европредседателството.

Левицата ще иска детайлна справка за харчовете по ръководството на ЕС. Иначе днес е сложено едно добро начало, защото кабинетът "Борисов 3" ще има един министър по-малко, каза Вигенин. "Очакваме оставката на цялото правителство. Днес е едно добро начало", коментира той.

Администрацията се справи, показахме добра организация, но да се радваме, че хората са си свършили работата, което е норомално, не приляга тук, заяви Драгомир Стойнев. Той подчерта, че по-важни са резултатите. Ако България не бъде приета в Шенген по въздух, вода и суша, това ще е пълен провал за правителството и председателството, смята той.

България проведе едно традиционно ротационно председателство, което беше много добре технически обслужено, заяви Имрен Мехмедова от ДПС. "Председателството е възможност за постигане на доверие към България. Надяваме се това доверие да бъде защитено и занапред", посочи тя. ДПС подкрепи основните теми, свързани с приоритетите на българското председателство и работихме за представяне на добрия европейски облик, отбеляза Мехмедова. Западните Балкани е една от темите, които ДПС следва винаги, каза още тя.

От ГЕРБ не се съгласиха с негативния тон на опозицията и призоваха колегите си за обективна оценка. "Несъмнено е, че първото българско председателство е успех за България", подчерта Ивелина Василева, която бе министър на екологията във втория кабинет "Борисов".  "Подготовката беше изпитание, провеждането беше кауза", изтъкна още тя.

По думите й европредседателството е започнало с големи очаквания, напрежение, с опити за спекулации, преминало е в интензивен темп и е завършило с оценка за ефективно провеждане. България беше не просто посредник, а лидер, доказа че е надежден и сигурен партньор, отбеляза тя. Според нея правителството е демонстрирало професионален капацитет. България показа, че може и е достоен член на ЕС, спечели международен престиж, каза тя. По думите й силно е било и парламентарното измерение. Иска ми се този конструктивен дух да бъде запазен, каза тя.

"България беше много добра в организирането на срещи, но не бе добра в правенето на политики", каза червеният депутат Петър Витанов.

"Трябва да бъдем справедливи", призова лидерът на НФСБ Валери Симеонов.  Администрацията била в непрекъснат стрес. България се справи блестящо, категоричен бе той. Лиляна Павлова успя да реализира икономии. Голяма част от европейските ни партньори научиха за България, изтъкна още лидерът на НФСБ.

Личната му оценка за европредседателството е 5,50. Симеонов отнел половинка до пълната шестица заради разеденението на политическата прослойка. В този 6-месечен период, когато беше перфектното време да покажем национално единение, такова не беше показано, беше направено всичко възможно, за да бъде опропастено, коментира той.

Цветан Цветанов също заяви, че страната се е представила успешно и оцени работата на всички парламентарни групи за това. Благодари и на лидера на ПЕС Сергей Станишев за работата му по темата с членството на страната в Шенген. Цветанов благодари на Лиляна Павлова и заяви, че тя има пълно основание да се гордее.