Независимата кандидатка Данела Арсовска води убедително пред кандидата на управляващия Социалдемократически съюз на Македония Петре Шилегов в балотажа за кметския пост в Скопие, предаде македонската Нова телевизия.

Медията цитира Държавната избирателна комисия с данни при обработени 13 процента от подадените днес бюлетини. Според тях Арсовска събира близо 60 на сто от гласовете.

В битката за столицата Скопие досегашният кмет Петре Шилегов получава 39%

Данела Арсовска е поддържана от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. През седмицата от партията на премиера Зоран Заев - СДСМ, призоваха скопяни да не гласуват за нея, тъй като имала българско гражданство.  От ВМРО-ДПМНЕ отхвърлиха информацията за българско гражданство на Арсовска.

Независимата кандидатка Данела Арсовска

Снимка: AP/БТА

Скопие е основният залог в политическата битка между управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев и най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ.

Досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов

Снимка: AP/БТА

Преди седмица Заев изненадващо обяви, че ако партията му изгуби кметското място в Скопие, ще подаде оставка и ще предаде премиерския пост на някой друг от Социалдемократическия съюз.

На първия тур от местните избори в Скопие кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 86 698 гласа/37.68%, а кандидатът на СДСМ Петре Шилегов - 78 783 гласа/34.24 %.

Снимка: AP/БТА

Опозицията печели нголемите градове на балотажа, сочат още предварителните резултатите.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ в Охрид Кирил Пецаков има 56%, а Константин Георгиевски от СДСМ - 41%.

В Битоля Тони Коняковски от ВМРО -ДПМНЕ получава 51%, а Христо Кондовски от СДСМ 45%.

Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети губи в Тетово и Гостивар. ДСИ е основният коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. Теута Арифи /ДСИ/ призна загубата в Тетово и поздрави победителят от Беса Билал Касами.

Кандидатът от Албанският алианс Арбен Таравари съобщи, че е спечелил в Гостивар и добави: От утре започваме преговори за съставяне на ново парламентарно мнозинство и ново управление.

На тези местни избори 2021 за първи път се използва устройство за биометрична идентификация на избирателите по време на гласуване. Според Държавната избирателна комисия (ДИК), това трябва да насърчи изборите като цяло и да осигури равенство на избирателите на принципа един гласоподавател - един глас.

По данни на ДИК избирателната активност до 18:30 часа е 48,88%. На втория тур на седмите местни избори гражданите гласуваха за кметове в общо 44 общини в 2481 избирателни секции. В тези общини право на глас имат 1 353 990 избиратели.

В полунощ премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев подаде оставка от всички заемани постове. Ето какво написа той на офизциалната си фейсбук страница: "Заедно с гражданите донесохме свобода и демокрация, а когато има демокрация, има и отговорност. Подавам оставка като премиер на Северна Македония и като президент на #СДСМ".