СДСМ и коалицията побеждават на първия кръг или имат сериозна преднина пред опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в над 30 общини и със сигурност в град Скопие, заяви на пресконференция премиерът и лидер на управляващия СДСМ Зоран Заев, представяйки равносметката от вчерашните местни избори, съобщи МИА.

Те печелят на първи кръг в Струмица, Крива Паланка, Карпош, Център, Кочани, Делчево, Крушево, Ресен, Дойран, Македонска Каменица, Куманово, Скопие и други, обясни лидерът на партията

Той добави, че в общините, където ще има втори кръг кандидатите на СДСМ и коалицията са загубили голям брой гласове от коалиционните партньори, които на първия кръг са участвали самостоятелно.

СДСМ отива на втория кръг в 36 общини, плюс град Скопие, каза Заев.

"Няма да позволим на никого да връща страната назад. На втория тур ще се обединим с всички коалиционни партньори, защото злото заплашва. Аз съм сигурен, че с техните гласове СДСМ ще победи в повечето общини плюс град Скопие на втория тур", заяви Заев.

"Убеден съм, че накрая СДСМ и коалицията ще имат повече кметове в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ и тяхната коалиция", каза Заев.

Премиерът оцени местните избори като демократични, честни, свободни и европейски.

Междувременно и останалите големи партии в страната - ВМРО-ДПМНЕ, Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ и Алиансът на албанците, оцениха, че са извоювали отлични резултати на първия кръг от местните избори, отбелязват медиите в Скопие.

Въз основа на партийни преброявания ВМРО-ДПМНЕ обяви победа в най-малко 18 общини на първия кръг, сред които Велес, Виница, Илинден, Прилеп.  От партията посочиха, че имат преднина на втория кръг в повече от 20 общини.

Държавната избирателна комисия все още обработва резултатите от първия кръг и не е съобщила окончателни данни.

За столицата Скопие до момента са преброени 65% от бюлетините. Според тях независимият кандидат Данела Арсовска, подкрепена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, е малко по-напред от Петре Шилегов, кандидатът на управляващия СДСМ.

В Скопие Даниела Арсовска от Група избиратели със спечелените 15 379 гласа /38,9 процента/ води пред кандидата на управляващия СДСМ Петре Шилегов, който е получил 13 705 гласа /34,66/ при 17,35 процента обработени гласове, съобщи Държавната избирателна комисия.

За момента, според Държавната избирателна комисия, разликата между Арсовска и Шилегов е близо 2200 гласа. Зад тях е кандидатът на левицата Перо Георгиевски-Камиказа.

На местни избори в Северна Македония - малко над 1 800 000 души избират кметове и общински съветници. Ще бъде избран и кмет на Скопие.

Приемането в ЕС, нови инвестиционни проекти, увеличаване на минималната и средната работна заплата, отношенията със София бяха сред акцентите в предизборната кампания.

31 октомври е датата за балотажи, там където няма да има избор от първия тур.