Дни преди втория тур на местните избори управляващият в Република Северна Македония Социалдемократически съюз намеси България в предизборната борба с опозицията.

Представителка на СДСМ обяви, че кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска има "резервна татковина" от 10 години и че това е България.

Арсовска не може да се грижи за интересите на скопяни, когато има българско гражданство. Тя заяви, че "вицепрезидентът на България с указ от 2011 г. е дал българско гражданство на Данела Арсовска", заяви депутатката Славянка Петровска.

Самата Арсовска обаче отрече твърденията, че е българска гражданка, въпреки разпространената от СДСМ снимка на предполагаема нейна лична карта, издадена от българските власти.

"Аз напълно отхвърлих тези твърдения и трябва да кажа, че не само хората в Скопие, но и цяла Македония знае и вярва,че хората, които продадоха македонските национални интереси сега, два дни преди изборите, излизат с твърдения... И го правят, защото аз не бях нито човекът, нито жената, които ги накараха да направят изявление, че ако загубят Скопие, щезагубят политическите си кариери и функции", каза Арсовска.

В контекста на въпроса дали кандидатът за кмет някога е носила името Даниела Йовановска, както се вижда на представената снимка на лична карта, Арсовска отново отрече категорично.

"Никога не съм носила името Даниела, родена съм Данела Йовановска и съм Арсовска повече от 20 години. Кръстена съм на дядо ми Дане, който е македонец. Родена съм в Скопие, живяла съм през целия си живот в Скопие", категорична бе Арсовска.

В неделя на втори тур ще бъде избран кметът на Скопие и именно столицата е основният залог в политическата битка между управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев и най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ.

Заев изненадващо обяви, че ако партията му изгуби кметското място в Скопие, ще подаде оставка и ще предаде премиерския пост на някой друг от Социалдемократическия съюз.

На първия тур от местните избори в Скопие кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 86 698 гласа / 37.68%, а кандидатът на СДСМ Петре Шилегов - 78 783 гласа / 34.24 %.

Родената през 1979 г. Арсовска е икономист, председател на Македонските стопански камари и на Македонския съюз на работодателските организации, а роденият през 1969 г. Шилегов е бивш депутат и настоящ кмет на Скопие - от 2017 г. насам.

У нас Фондация "Македония" определи случая с Арсовска като пореден пример за езика на омразата на база етнос в страната и настоя българското външно министерство да реагира на изявленията на управляващата партия в Скопие.

Поред пример за езика на омразата в РСМ

"Изявлението, което представлява език на омразата, е обвинение към кандидата на партията ДПМНЕ за кмет на град Скопие, че е български гражданин и това значи, че е предател и човек, на който не може да се има доверие", коментира вчера председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов пред БНР.

"Ние, първо, не знаем дали тя е български гражданин, второ, не изразяваме някаква политическа подкрепа към нея, напротив - ДПМНЕ също е партия, която упражнява често език на омразата, но изразяваме своето съжаление и силно възмущение от това, че управляващата партия в Република Северна Македония най-официално изразява език на омразата срещу свои граждани, които предполагаемо са българи.

Това нещо трябва да се отрази от Европейската комисия за напредъка на Република Северна Македония по отношение на преговорите за ЕС. И трябва да бъде осъдено! Недопустимо е подобно нещо", категоричен е Виктор Иванов.