Премиерът Борисов разсъждава колко неприятна е ситуацията с протестите на майките на деца с увреждания, коментира по БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов. Според проучване на агенцията 81% от българите смятат, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка.

"Според мен в момента се чуди и се чуди главно между две опции - дали този път нещата са толкова неприятни, колкото са били през, примерно, зимата на 2012-а срещу 2013-а, или пък си казва той: "Това вече много пъти съм го гледал и съм правил една и съща грешка, на страха очите са големи и съм хвърлял кърпата и съм отивал на избори, без да е имало нужда, защото заплахата не е чак толкова голяма". Той в момента разсъждава между тези двете", коментира Симеонов.

"И видимо печели време за разсъждение като буквално и преносно отсъства от политическия дебат в страната. Борисов просто не е тук. Това прави в момента. И поне според мен чуденето е дали да контраатакува по някакъв начин, чисто имиджово, както го е правил много пъти, или пък догодина заедно с местните избори да направи предсрочни парламентарни избори", отбеляза социологът.

Симеонов коментира и защо Борисов не реагира този път на протеста на майките на деца с увреждания, въпреки че той променя мнението си под обществен натиск.

"Възможно е Борисов да вижда нещо, което масовата публика не вижда в този протест. Той е доста обилно онагледен през медиите, но внимателният поглед ще види, че този протест лека-полека добива една доста стройна организация и на него стискат палци очевидно партийни лица - от червената и от либералната опозиция, т.е. двете основни опозиции, които ГЕРБ има. Така че възможно е да смята, че този протест е някаква форма на инженеринг, който скоро ще изпосталее, особено с промяната на времето", отбеляза Първан Симеонов.

"Разбира се, когато говорим така за протеста, трябва винаги, за да не изпадаме в цинична ситуация ние, трябва винаги да отбелязваме, че проблемът на майките на деца с увреждания е сериозен. Това е съвсем отделна, различна и човешка тема, но факт е, че този протест лекичко вече започва да прилича на опит не просто да се протестира за майките, а да се събаря правителството", каза Първан Симеонов.

Според него в тези протести има доста партийност, която голяма част от хората не виждат.

"Ако трябва да бъдем докрай, ама съвсем докрай откровени, действително самият Валери Симеонов нямаше предвид това, което се тълкува в неговите думи. Очевидно думичката "уж" не беше използвана в такъв смисъл. За съжаление беше използвана в смисъл, който само Валери Симеонов и само двама-трима езиковеди могат да схванат. И въобще - не се говори с такъв замах, с такова настървение и с такава злорада енергия, така си мисля аз. Г-н Симеонов е длъжен да понесе някакви последици... Държа да кажа, че оставката на г-н Валери Симеонов като тема вероятно е повлияна и от общото отношение към него, не просто от тази реплика", каза изпълнителният директор на "Галъп".

Липсата на кворум в НС може да изиграе лоша шега на тези, които използват подобно нещо, коментира още социологът.

"Дали може така този парламент? Трудно би било, особено ако и г-н Марешки напусне, само че аз не съм сигурен, че това ще донесе много голям позитив на тези, които правят това. Струва ми се, че българите не харесват идеята някой да не ходи на работа и не оценяват ситуацията в България като чак толкова революционна. Опозицията донякъде бърка тук, че на българите им се нравят резки движения. Данните ясно показват, че резки движения в този момент като че ли не са желани и идеята, че ще бъде провалена работата на парламента на едни следващи избори може да се превърне в контрареклама за тези, които са го направили", заключи Първан Симеонов.