Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода - това заяви  премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното правителствено заседание, на което се обсъждат проектобюджетите за следващата година.

"Старали сме се да го направим така, че да отговаря на предизборните ни обещания и програмата ни с "Обединени патриоти". Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд. На политическите ни опоненти можете да им говорите само в цифри. Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС, а в края на мандата ще стане най-ниският", подчерта Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега и тези, които са срещу сегашното управление на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България.

"Без да подменяме данъчната политика и благодарение на усилията на правителството има стабилен икономически растеж. Приходите в бюджета нарастват до над 4,5 млрд. лева. Както обещахме, увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година-650 лева", каза още премиерът. 

Снимка: БТА

"Както казва Владислав Горанов: "Когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да се съобразят с това". Не че им казвам да запазят радиомълчание, а да говорят в цифри", коментира премиерът, имайки предвид думите на президента към управляващите по повод купуването на нови изтребители за армията.

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО, както и приетия Национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 година. За 2019 година разходите по отбрана са 1,58 от БВП. Гарантирани са средства за трите проекта за модернизация, за самолети, кораби и бойна техника за Сухопътни войски. Това ще даде възможност да се повишат отбранителните способности на Въоръжените сили. Истински се надявам най-сетне да се сложи ред и във ВВС. При огромния брой хеликоптери и самолети, които сме накупували през годините, на последното учение "Тракийски меч" се наложи да използваме американските хеликоптери", коментира Борисов.

И продължи да изброява:

"За здравеопазване има половин млрд. повече, за образование - над половин млрд. повече. Помощите за отопление се увеличават с 50% заради нарастването на цените на горивата. За хората с увреждания има 150 млн. лева, което поехме като ангажимент. Благодарим на парламента за бързите действия и за приемането на закона за криминализиране на нелегалното производство на цигари".

Той обяви още, че в бюджета за следващата година има над половин милиард повече за общините, предимно за Северна България. По думите му ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114%.

"Приоритетно има средства за развитие на уличната мрежа и общинските пътища", изтъкна той.

Борисов уточни, че в бюджета са заложени 7 млн. лева има за деца сираци, както и 19 млн. повече за култура.

"140 млн. лева сложихме и за свлачищата, защото при тези резки температурни амплитуди се оказва, че те непрекъснато се активизират", каза още той.

"Министър Кралев, как беше Кубрат снощи? Да го поздравиш специално", обърна се накрая премиерът към спортния министър по повод победата на боксьора Кубрат Пулев над Хюи Фюри.