Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес в Истанбул ново летище с огромни размери, което символизира вкуса му към инфраструктурни мега проекти. Очаква се, когато бъде завършено изцяло, да стане най-голямото летище в света, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Надявам се, че летището ще бъде от полза за района и света, заяви Ердоган на пищна церемония по откриването. Той каза, че името на новото летище ще бъде "Истанбулско летище".

Днешната церемония за откриването е преди всичко символична и съвпада с 95-та годишнина от основаването на републиката. Летището се очаква да заработи на пълни обороти едва от края на декември.

На церемонията присъстваха лидери от страни от Балканите и Централна Азия, както и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и президентът на Судан Омар ал Башир, издирван по обвинение в геноцид от Международния наказателен съд, отбелязва АФП.

Сред гостите беше и министър-председателят Бойко Борисов. "За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул, което се провежда на националния празник на съседна, приятелска и съюзническа Турция - 29 октомври", каза той пред Ердоган. Турският президент посрещна българския премиер преди тържествената церемония, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Ердоган открива новото летище в Истанбул

Снимка: МС

"Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", подчерта министър-председателят Борисов пред турския президент.

Премиерът беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията.

"Вярвам, че откриването на новото летище символизира както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир", посочи още премиерът Бойко Борисов.