"Това, което поехме като ангажимент в МС и парламента, е изпълнено в пълен обем, в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП, толкова мога да кажа на тези хора", заяви пред журналисти на полигона "Ново село" край Сливен премиерът Бойко Борисов.

"В парламента приеха първия закон, върви вторият за хората с увреждания. Видяхте в бюджета - 150 млн. повече. Което сме поели като ангажимент, в срок се прави. Вчера в Министерски съвет в ресорите направихме промени. Между първо и второ четене ще се предложи социалният министър отново да си отговаря. Искахме миналата сряда, когато приемахме и нямаше още този скандал, да е по-високо нивото, да се върши повече работа. Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни", каза още той, докато единодушно в НС беше приет Законът за хората с увреждания.

Вчера, по негово предложение, правителството реши да отстрани вицепремиера Валери Симеонов като председател на Съвета по етнически въпроси и интеграция. В същото време, след обществената реакция, ГЕРБ предложи да не бъде приемана промяната, заложена преди скандала с майките - Националният съвет за хората с увреждания да бъде оглавен от ресорния вицепремиер. Управляващите се съгласиха да остане както е сега - съветът да бъде ръководен от социалния министър.

Във връзка с протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов, Борисов заяви, че в рамките на демокрацията не може да каже на никой да не протестира.

Днес протестът продължава в 17,30 часа пред Министерски съвет. Майките, които са категорични, че няма да спрат, докато Симеонов не се оттегли от поста, призоваха "Носете си тюрлюгювеч и тенджери!". Преди няколко дни вицепремиерът нарече протеста им, подкрепен и от граждани, "тюрлюгювеч".