При тези параметри на държавата не е сериозно да се иска смяна на властта. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти при инспекцията на участък от строителството на магистрала "Хемус" край Търговище.

Искането за предсрочни избори е нормално за опозицията. Има на четири години избори, правиш ги и управляваш. Едни нови избори са още 50 млн. лева, каза още премиерът. Той припомни как след управлението на кабинета "Орешарски" държавата е платила близо 7 млрд. и е заварила дефицит от -4%. "Сега в следващия бюджет половин милиард лева има повече за образование, повече от половин милиард за здравеопазване, 10% върху заплатите на полицаи отгоре, военни, съдебна охрана, лекари. Половин милиард повече за общините, 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Кое е в колапс?", каза Борисов.

По думите му работата на институциите дава резултати и това ядосва опозицията. "Макар и късно, но действително специализираният съд и прокуратура в момента, заедно с нашите служби проявяват и воля, и професионализъм, и желание. Така че, винаги има какво да се желае повече", заяви премиерът.

"Че институциите задържат олигарси, това ли ги е яд или, че контрабандата от 34% слезе на 5%. И че бюджета за новата година в следствие борбата на институциите, не на отделни хора, донесе милиарди повече в хазната", попита Борисов.

Уважавам мнението на всички партии, взети на пленуми, конгреси, каза премиерът в коментар на изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от вчера. По думите на Борисов от ДПС трябва да са наясно, че ГЕРБ не дели общините.

"Нормално е всяка партия да иска да управлява, с изключение на "Да, България", каза той.

Повод за посещението на министър-председателя в региона е възникнал проблем с отчуждаването на земи, попадащи в терена на магистралата. В момента в Търговище се провежда среща между собственика на земите - агробизнесмена Божидар Митов, и Светослав Глосов, председател на УС на АПИ, както и областните управители на Търговище и Шумен и кмета на Търговище.

Цикъл от избор в избор не решава проблемите, а само ги отлага и размива във времето. Това пък каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията при откриването на Осмия университет на Старейшини ГЕРБ в Сандански. Той отбеляза, че всяка една от структурите на ГЕРБ трябва да е като юмрук и да показва това, което ГЕРБ прави, защото няма от какво да се срамува.

Най-лесно е да кажем - всички са виновни, най-лесно е да хвърлиш фалшиви новини, най-лесно е да има популизъм, по-трудно е да отстояваш принципи, посочи той. ГЕРБ работи с всички кметове, от всички общини, независимо от коя партия е той, отбеляза Цветанов. По думите му БСП прави всичко възможно да провокира напрежение в държавата и не подкрепя дори добри намерения, защото единствената цел на социалистите е да предизвикат предсрочни избори.

По отношение на ДПС Цветанов заяви, че движението ще бъде още по-остра опозиция. Убеден съм, че в техните решения има и много сериозен разум, когато става въпрос за европейски утвърждаващата се перспектива на страната, каза той и допълни, че ДПС са много по-евроатлантически настроени от БСП.

Цветанов припомни и позиция на движението в подкрепа на правителството за запазване на плоския данък. Той посочи още, че ДПС и ГЕРБ са единстените партии, които се състезават политически в смесените райони.

По думите на Цветанов, ако ГЕРБ са управлявали 10 години без прекъсване, сега страната е щяла да бъде много по-добре. Той допълни, че прекъсването от 2013-2014 г. при управлението на Орешарски е върнало държавата назад.