Отварянето на процедура за промяна на македонската Конституция може да се окаже взривоопасно. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

"Това е опасността, затова призивът е да се прояви разбиране, разум и отговорност към бъдещето на Македония", подчерта той.

По думите му отвори ли се процедура за промяна на Конституцията, няма пречка да се променят и други текстове, които може и да не касаят името на страната.

"Съдейки от българските народни представители, всичко може да им мине през главата", коментира той.

Бившият посланик уточни, че предстоят три етапа, които произтичат от приетия от македонския парламент договор между Македония и Гърция. По думите му следва да се направят промени в Констутицията на страната, които трябва да се извършат с квалифицирано мнозинство.

"Днес в 12 ч. българско време трябва да започне първият етап - с 2/3 мнозинство депутатите трябва да вземат решение, за да се пристъпи към процедура за промяна на Конституцията. Днес ще се гласува дали да се отвори въпроса за промяната", разясни Йорданов.

Ако до този момент правителството, парламентарното мнозинство, което желае тази промяна, не е сигурно, че ще има депутати и от опозицията от ВМРО - ДПМНЕ, които да подкрепят отварянето на процедурата, много е възможно с т. нар. парламентарни хватки да се стигне дори до такава ситуация, че само се открива заседанието на парламента, но не се стига до гласуване, посочи той.

Бившият ни посланик в Македония уточни, че според правилника на македонския парламент за всеки един от етапите има определени срокове. "Първият етап включва 10 дни, но от тях 5 вече минаха в разглеждане на проблема с тази процедура и с текстовете в комисията за конституционни въпроси. Сега остават още 5 дни, тоест до края на тази седмица те трябва да вземат решение, че отварят процедурата", посочи той.

Изключено е днес да приключи всичко, подчерта Александър Йорданов.

Отвори ли се процедурата, ще започнат да постъпват предложения за тези текстове, които е внесло правителството, а депутатите могат да правят други предложения, различни от тези на правителството. След това тези предложения ще трябва да се гласуват, но с обикновено мнозинство, за да станат предложения, които на третия етап - самото гласуване на промяната в Конституцията, да се приемат или отхвърлят, разясни още бившият посланик.