Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан смята, че не са необходими предсрочни парламентарни избори в Република Македония, а трябва да се използва възможността да се осигури мнозинство от две трети в парламента за изпълнение на договора с Гърция, съобщи МИА.

В изявление за австрийския вестник "Курир" Хан посочи, че вече е предал това послание на македонския премиер Зоран Заев.

"Новите избори ще бъдат само отлагане на пътя към начало на преговори за членство за присъединяване на БЮРМ към ЕС, което е планирано за лятото на идната година", каза той.

Във връзка с референдума Хан оцени, че не може да каже, че той е бил неуспешен.

"Необичайно е на референдум да се получи подкрепа от 94 процента, но да участват само 36,8 процента от избирателите... Опозицията очевидно бе успешна в бойкотирането", заяви еврокомисарят.

Хан смята, че в парламента може да се осигури мнозинство от две трети.

"Необходими са осем или девет гласа от опозицията и това трябва да бъде осъществено. Всички казват, че искат членство в ЕС и НАТО, включително и опозицията, а тогава просто трябва да платите цената на това решение. Става дума за решение, което е в интерес на страната, а не на партиите и политиците. И в такъв случай как могат да се осигурят гласовете? Аз вярвам в комбинация между балканското и рационалното", изтъкна еврокомисарят Йоханес Хан.