Сега е моментът да вземем инициативата. Северна Македония няма да я бъде. Не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция. Всеки опит да се наложи това, ще доведе до конфликти", прогнозира пред bTV президентът на България /2002г - 2012г./ Георги Първанов.

Ако досега имаше етническа нетолерантност в Македония, сега има тежка политическа конфронтация. Референдумът в Македония бе неуспешен. Негласуването е вот срещу промяната на името не толкова срещу евроатлантическата ориентация на страната.

Според него в този случай, трябва да преценим какъв е българският интерес. "Сега е моментът да вземем инициативата. Северна Македония няма да я бъде. Нека се върнем към исконното име, с което ние сме признали Македония - Илинденска. Не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция. Всеки опит да се наложи това, ще доведе до конфликти", прогнозира Първанов.

"Стратезите на Запада и НАТО сгрешиха, като обявиха Македония за фронтова държава. Няма защо да се бърза със смяна на името. Трябва да мислим какъв е интересът на България и на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в Алианса силна и стабилна", смята президентът Първанов.

Той припомни, че от АБВ не веднъж са настоявали да не оставаме спора за името на Македония само между Скопие и Гърция.

Той коментира оценката на Росен Плевнелиев към настоящият президент - Румен Радев , а именно - нула за външната политика. Първанов не се съгласи с нея.

"Това не е добър тон. Аз съм бил критичен и към двамата. Нека това да са критики по политики и стратегии, да не си позволяваме да прескачаме границите на добрите човешки отношения. Крайно време е да се преодолее това разделение, защото даваме много лоши сигнали навън.

"Борисов и Радев ще заслужат Нобелова награда, ако застанат един до друг", заяви Първанов и подчерта, че от много време премиер и президент избягват да бъдат на едно и също място.

Разноговоренето създава един противоречив и сложен образ на страната ни. Дали Радев ще прави партия или не не знам, но определено той се опитва да изпълнява ролята на незаобиколим вътрешнополитически образ. Ако ще прави политически проект, то това трябва да стане след края на мандата му", каза още Първанов.