„Пътища се пресичат и разделят, няма нищо фатално в решението, което взехме с колегите от ПГ на БСП. След като премина прекият избор за лидер, който беше опорочен и мина конгресът – за нас няма никаква възможност да бъдем с Корнелия Нинова и това ръководство“, това заяви тази сутрин пред bTV Красимир Янков - един от шестимата депутати, които вчера обявиха, че напускат парламентарната група на левицата.

"БСП се управлява с десни разбирания", изтъкна един от отцепниците заедно с Валери Жалбянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев, които сега стават независими депутати. От тях само Жаблянов запазва членството си в БСП, другите я напускат.

На въпрос защо не е напуснал по-рано, а чак сега, след като не бе избран за член на Националния съвет - органът, който взема най-важните решения в партията, той отговори:

"Аз не съжалявам, че не съм напуснал, съжалявам, че не съм предложил да бъде изключена Корнелия Нинова от БСП - когато тя не спазва устава, трябваше някой да го предложи, има много примери, това с несвикването на висшия орган, бламирането, призива да не се участва в ръководния орган на партията е последният най-фрапиращ пример".

Според Янков по време на 50-ия юбилеен Конгрес лидерът на левицата нито веднъж не е споменала думата „социалист“.

„Нямаше ги синдикатите, нямаше ги партньорите от другите сестрински партии от Европа, накъде отива БСП?“, попита риторично той.

По думите му Нинова е дискредитирала хора от левицата, които са давали идейния образ на партията.-

Янков коментира, че отдавна е забелязал тенденцията за промяна и се е опитал да я промени.

„В БСП социалистическата идея в ръководството я няма. Аз се опитах да дам своя принос за промяна в БСП, една кампания, която очаквах да се проведе по модела на други европейски страни – да има дебат, да се предложи какъв път да извървят тези съмишленици. Когато с десни разбирания ръководят партията – тя ще завие надясно“, каза Янков.  Депутатът посочи, че съжалява защо не е предложил Корнелия Нинова да бъде изключена от партията. „Когато тя не спазва устава, трябваше някой да предложи да бъде изключена“, заяви още отцепникът.

Янков изтъкна, че БСП няма партньори и няма как да управлява сама с подкрепата, която има.

„Къде са синдикатите, къде е международната подкрепа, президентът на ПЕС (б.р. Сергей Станишев) е изхвърлен? Как Корнелия Нинова ще обяснява, че управлява проевропейска партия? Сега БСП е обречена да бъде управлявана от Корнелия Нинова, Румен Овчаров и Кирил Добрев“, каза още той.

Социалистът беше категоричен, че напусналите партията ще подкрепят предложенията на БСП в парламента, ако те отговарят на левите им убеждения. Според него ГЕРБ трябва бързо да бъдат „отстранени от власт“ и те няма да се регистрират, за да „правят кворума“.

„Решихме, че ние можем да бъдем квалифицирани като прогресивни социалисти, ще взимаме решения заедно. Няма да създаваме нова партия, но ще бъдем заедно до края на Народното събрание“, заяви Янков и изключи възможност да се коалират с Мая Манолова, защото и тя "завила надясно".

"Парламентарната група на БСП няма думата в партията", така пък Валери Жаблянов мотивира пред Нова теливизия решението си.

"Там има 5-6 души, които сами си разпределят времето за говорене и превръщат в заложници десетки народни представители. Очевидно след преизбирането на председателката, тази политика ще бъде продължена. БСП се обяви за укрепване на парламентаризма, а го руши. Идеята на партията е хаотичен популизъм. Няма и следа от конструктивна идея за управление на България. Достойнството не може да се гради на лъжи, лицемерие и клевети срещу колегите", категоричен е Жаблянов.

На въпрос вярно ли е твърдението на Борисов, че ДПС И БСП са работили заедно по места на частичните избори, той заяви следното:

"Този скрит съюз на Нинова се оправдава с нейните клевети по отношение на всички останали, които не са съгласили с нея. Тя подкрепи ГЕРБ в двата местни избори".

По думите му БСП е загубила катастрофално изборите.

"Мисля, че съм бил последователен в БСП през цялото време. Има хиляди социалисти, които споделят моя критичен поглед към политиката на партията през последните 4 години. Има доста несоциалисти в ръководството на БСП. Тя е дясна партия. Обновлението й е фалшив медиен продукт. Ако погледнете състава на конгреса, ще видите министри на Жан Виденов и Сергей Станишев", каза още Валери Жаблянов.

И заключи, че няма основание да освободи поста си на депутат.

"Винаги това се иска от партиен вожд, което е в пълно противоречие с Конституцията", каза още Жаблянов.