Шестима депутати напускат парламентарната група на БСП, а петима от тях и самата партия, обявиха самите те на извънреден брифинг в 16 часа днес. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов (Враца), Лало Кирилов (София-област), Георги Андреев (Варна) и Димитър Стоянов (Бургас). Само Жаблянов остава член на партията, другите "остават социалисти". Всички ще изпълнят мандата си като независими депутати, за да продължат да изпълняват ангажиментите си към избирателите. Така парламентарната група на БСП, която досега имаше 78 членове, намалява до 72.

Шестимата застанаха заедно на трибунката в кулоарите на бившия Партиен дом, където вече заседават народните представители, за да съобщят за решението си и да обяснят какви са мотивите им.

Янков и Жаблянов, които отдавна са част от вътрешната опозиция в левицата, бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но получиха много малка подкрепа - съответно 1118 и 759 гласа.

По време на юбилейния 50-и конгрес на партията през уикенда пък те не влязоха в Националния съвет, откъдето отпаднаха и знакови имена като Сергей Станишев, Георги Пирински и Ангел Найденов.

"Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията, доведе до липсата на идентификацията й. БСП доби завършен вид, моделиран от Нинова през последните 4 г. Тя и обкръжението й наричат това реформиране и модернизация на партията, а по наше мнение е пълно подчинение на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет, привидно това е обновен орган заради отсъствието на знакови имена в партията, но как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото вече не припознава БСП като социалистическа партия", заяви Янков.

По думите му висшият орган на БСП се конструира от "два лични антуража - този на Нинова, и този на Николай Добрев".

"Това, че Нинова не желае НС, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея, има ярко доказателство с трите последни пленума, саботирани по нейна команда", изтъкна Янков.

Според него е завършил един неуспешен мандат на Нинова, през който партията е намаляла с 30% и е претърпяла три  поредни изборни загуби, а апотеозът бил в деня на конгреса и началото на нейния втори мандат, в който на частични местни избори в 19 общини БСП е загубила разгромно от ГЕРБ. Това е обективна оценка за доверието на обществото към партията, категоричен бе той.

"Дълбоките разделителни линии, с които Нинова набразди БСП чрез лустрации и системно набеждаване за взаимодействие с ГЕРБ на хора, неподкрепящи модела й на ръководене на пра достигна до мощна кампания за борба с врага с партиен билет", каза още един от отцепниците.

"Телевизията на БСП работи пропагандно за изграждането на образ на Корнелия Нинова, нито един от тук присъстващите не е поканен нито веднъж, нито е излъчено негово политическо изявление, дори от парламентарната зала, или има много малки изключения. Eфирът беше насочен към това да громи опонентите на председателя на Националния съвет", каза още Янков.

Валери Жаблянов пък заяви:

"Сегашното ръководство на ПГ и председателят й приеха поредица от решения без да се консултират с народните представители от БСП, действаха еднолично и по този начин превърнаха десетки народни представители в заложници на една непоследователна, но системно одесняваща политика. Изразяваме нашата загриженодст пред десетките хиляди членове на нашата партия от резултатите, които бяха наложини силово на делегатите на 50-ия конгрес, които я превръщат в пълна противоположност на демократична, лява, свободна партия. Опитът да бъде превърната в една авторитарна структура, под благия поглед на българската и външна олигархия, за нас е истинската заплаха за демокрацията. Не приемаме партията да бъде проводник на политиката на обществена конфронтация. Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските привърженици на левицата. Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня. Оставаме в опозиция на системния популизам на г-жа Нинова, деструктиван, неразличаващ се по нищо от популизма на крайната десница".

Според Жаблянов напускането на БСП на Народното събрание за 4 месеца е нанесло непоправим удар върху парламентарните възможности на политическата сила.

На въпрос дали и други техни колеги ще напуснат, той отговори, че това е индивидуален акт и че съвестта на народния представител трябва да бъде водеща.

Янков  пък изтъкна, че има разговори със съмишленици в партията и те са ги подкрепили, но не потвърди, че ще има и други отцепници.