Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви пред делегатите на 50-ия Конгрес на партията, че ще работи за превръщането на БСП в първа политическа сила в България и отчете постигнатото за последните четири години.

Поставихме си шест задачи преди четири години и ги изпълнихме, заяви Нинова в политическия си доклад на форума. Още през 2016 г. обявихме, че правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме, заяви Нинова.

Тя отбеляза, че само за 44-то Народно събрание са внесли пет искания за вот на недоверие. Парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на Конгреса и на партията, коментира Нинова.

Председателят на БСП припомни, че не са приели предложението да имат председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов. По думите й, това би било пагубно не само за БСП, но и за България. Не излъгахме един милион българи, които повярваха, че ние сме алтернатива, заяви Нинова.

В последните четири години държавата се управляваше от нова тройна коалиция - официално от ГЕРБ и "Обединени патриоти", с неофициалната подкрепа от ДПС и услужливата на "Воля". Само ние не влязохме в скрити договорки, не се продадохме и не се предадохме и това дължи на всички вас - социалистите в цялата страна. Заедно показахме, че за нас политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората, каза Нинова.

В момента само БСП е готова с цялостен алтернативен план за управление на България, каза лидерът на социалистите. Според нея не бива да има битка между поколенията в партията, а приемственост. БСП е единствената нелидерска партия, отбеляза Нинова и посочи въведено ограничение от два мандата за председател на БСП.

Тя посочи, че за първи път в 130-годишната история на партията социалисти са провели успешно прекия избор за председател на БСП. "Благодаря ви за голямото доверие, с което ме избрахте. Приемам го като огромна отговорност. Ще направя всичко по силите си, за да изпълня това доверие с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила в България", заяви Корнелия Нинова пред делегатите.

Имаме право да претендираме, че ще сме автентични носители на промяната, посочи тя.

Нинова заяви още, че не искат да "яхат" протеста за оставка на правителството, но го подкрепят.

БСП няма да влиза през задния вход във властта за пет месеца

БСП няма да влиза през задния вход във властта за пет месеца, ще влезе през официалния за четири години, ако народът ни даде това право. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад пред делегатите на 50-ия Конгрес на партията.

Тя отново посочи, че този парламент е изчерпан и не може да гарантира стабилност на държавата. Изходът е нови избори, нова легитимност, добави Нинова.

Председателят на БСП отбеляза, че ГЕРБ предлагат промяна в Конституцията, но, по думите й, това не е промяна, а поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт. БСП ще се противопостави с всички сили на това посегателство срещу устоите на държавността. ГЕРБ няма да получат нито един глас на от гласовете на ПГ на "БСП за България", посочи тя.

ДПС виждат изход от кризата в експертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП, каза Нинова. Тя коментира, че в последните дни и Бойко Борисов казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ, а "Обединени патриоти" също са побързали да се присъединят към този вариант. "Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов на комфортно оттегляне от властта", заяви Нинова. Кой им липсва в пъзела на този комфорт - БСП, каза Нинова и добави, че БСП няма да участва в този сговор. Председателят на БСП коментира, че България се намира в тежка политическа, институционална криза, в криза на доверието от народа към управлението и на прага на страшна икономическа и социална криза. "Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото - пропуска България", предупреди тя.

"Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта, други, яхнали протеста, бързо влизане във властта, трети - как да бъдат балансьори на властта. Нашата цел е друга", заяви лидерът на БСП.

Тя посочи, че целта им е да дадат стабилност на България, да гарантират сигурност и спокойствие на българите, да очертаят перспектива пред тях и да реализират правовата, демократична и социална държава. По думите й стъпките към тази цел са подаване на ръка на всички лявомислещи, социалноориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци, създаване на много широк фронт от съмишленици за промяна на България, избори и убедителното им спечелване от БСП, и честно, неподкупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти към народа.

"Политика с грижа за хората, морал и организация - това е пътят към успеха ни за парламентарните избори", заяви лидерът на БСП. След четири години усилия и труд е време да получим този успех - победата на парламентарните избори - не за постове, а за лостове за промяна на България, добави тя.