"БСП вече е вождистка партия без здрава идейна основа, а Националният съвет се превръща в гумен печат", това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред журналисти, след след края на заседанието на 50-ия юбилеен конгрес на БСП, на който той и други знакови лица на левицата не бяха избрани в новия състав на най-важния партиен орган. 

Според Станишев новият Национален съвет е финален резултат от четиригодишните процеси на подмяна на ценностите в БСП.

Тази нощ загуби политическата и идейната опозиция, запазиха позиции конюктурните опоненти. Показателно е, че Велислава Дърева има по-малко гласове от Теодора Овчарова. Това е БСП днес, каза лидерът на ПЕС.

"Новият състав на Националния съвет (НС) е логичен резултат от процесите на подмяна на ценности, които текат в БСП през последните четири години. Дълго време левицата беше единствената идейна колективна партия, а политиката се формираше чрез спорове и диалог. Много пъти съм споделял и пред медиите: притесняваше ме тенденцията, че заприличваме на другите партии, почти всичките вождистки. Е, демократичността на БСП беше заличена", каза Станишев и коментира, че "след 12 септември и след 50-я Конгрес, БСП е вождистка партия, без здрава и ясна идейна основа. Принципът на формиране на новия Национален съвет беше виден още в кампанията за избор на председател, когато конкурентите бяха демонизирани, а всеки различно мислещ човек - заклеймен и смазан. Затова и не е изненада никого", каза Станишев и обобщи:

"В крайна сметка, тази нощ загуби политическата и идейната опозиция. Запази позиции конюктурната опозиция. Ако погледнем състава на Националния съвет, в него са кохортите на Корнелия Нинова и около една трета - на Кирил Добрев. Този НС повече няма да пречи, а ще служи като гумен печат. Всички с критично мислене са извън новия състав. Много е показателно, че Велислава Дърева има по-малко гласове от Теодора Овчарова. Това е снимката на БСП днес".

Лидерът на ПЕС посочи, че идеите за консервативна и традиционалистка левица са в тенденцията за отдалечаване от европейската социалдемокрация. Това пролича и от многото обезпокоителни моменти в документите на Конгреса от гледна точка на европейската перспектива на БСП.

"Левицата не може да бъде консервативна. Когато вземаш Орбан или Маргарет Тачър за модели, това няма как да бъде левица.", коментира президентът на ПЕС.

"Казано по човешки, вече ще ми бъде много по-комфортно. Щях да бъда сред самотните гласове в този НС. Сега вече Нинова няма извинение, че някой й пречи на правилната политика. Тепърва ще видим резултатите в изборите и, дай Боже, в управлението.

Не е достатъчно да бъдеш яростна опозиция на ГЕРБ, всички сме такава. Най-тежките политически битки с Борисов съм водил лично. Но за да станеш алтернатива трябва да имаш същностни конкретни политики. Това на Конгреса не се чу като заявка. Нито в политическия доклад, нито в документите. Много лозунги, но без политика, която да грабне сърцата и умовете на хората."

"Тепърва ще видим какво ще се случи в политическото пространство. Опасявам се, че тази привидна консолидация на партията няма да прикрие тежките разделения и да постигне реално единение в една бъдеща политическа кампания. А предстоят две - за парламентарните и за президентските избори. Времето ще покаже дали това е вярната посока. Аз съм скептичен.", завърши Станишев, като посочи, че пред БСП стоят и много други въпроси, като например, кои ще са нейните партньори в следващ фрагментиран парламент.

Нинова обяви курс към спечелване на изборите 

Курс към спечелване на парламентарните избори обяви самата Корнелия Нинова пред делегатите на червения конгрес. Тя благодари на участниците във форума за усилената и ползотворна работа.

"Моля, предайте и нашата благодарност на всички социалисти в страната, които в последните месеци, проведоха една съдържателна, макар и трудна отчетно-изборна кампания. В резултат на това започваме един нов четиригодишен цикъл, каза лидерът на левицата. Нинова посочи, че съвсем скоро ще бъде свикан и новият състав на избрания Национален съвет на БСП. По думите й така напълно окомплектована левицата тръгва към най-важното, което й предстои - "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", заяви Нинова.

Тя добави делегатите на конгреса да предадат на всички социалисти в страната да бъдат здрави, силни и енергични, да вярват в себе си, защото по думите й през последните четири години, са показали че могат.

"Предстои ни сега да покажем, че освен, че можем да променяме себе си, можем да променим и България", заяви още лидерката и пожела на добър час и победа на парламентарните избори.

Кирил Добрев: Станишев и Пирински ще липсват, но и новите хора ще се научат

Пред журналисти пък нейният основен опонент за лидерския пост Кирил Добрев, който загуби тази битка, но днес бе избран за член на Националния съвет, коментира, че не е изненадан от този факт. Попитан дали ще влезе в новото Изпълнително бюро на партията, той отговори, че няма такова желание.

"Ще бъда един редови член на Националния съвет и ще правя мониторинг на цялата политика, която се провежда. Ако ръководството има нужда от мен, ще изпълнявам", каза Добрев и уточни, че е оптимист, че ръководството на партията щя я води в правилна посока.

Той изтъкна, че левицата вече има много нови млади политици, които са част от управлението на БСП. И изрази увереност, че с това ново поколение БСП ще върви напред.

На въпрос за отпадането на емблематични фигури и хора с опит като Сергей Станишев и Георги Пирински, Кирил Добрев коментира, че те със сигурност ще липсват.

"Новите хора от Националния съвет ще се научат също", добави обаче той.