ГЕРБ отново разкритикува промените в Изборния кодекс, по които ще се проведат предстоящите частични местни избори и вота за народни представители. Кандидатът за депутат и водач на листа Дани Каназирева ги определи като юридически абсурд, изфабрикуван за една нощ. Тя предупреди, че категорично е нарушено равното избирателно право, защото в секциите под избиратели ще се гласува само с бюлетина, а в тези с над 300 избиратели само с машина. 

"Приетите за една нощ, в противоречие с Конституцията, накърняващи основното право на гражданите - правото да избират. Категорично е нарушено равното избирателно право, заложени в чл. 10 от конституцията, като се разделиха избирателите на секции под и над 300 избиратели", каза тя.

Според нея има нарушение и при определения начин за отчитане на резултатите.

"Машинният вот беше отменен в Германия, именно защото липсва ефективен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. Преброяването става със софтуер, върху който контрол има само определен кръг технически лица. Затова съдът в Германия казва, че този вот е противоконституционен, тъй като не може да се осигури граждански контрол, публично, пред очите както на изборната администрация, така и на представителите на политически партии, на наблюдатели и застъпници", заяви Каназирева.

Кандидатът за депутат заяви, че за съжаление България на Слави Трифонов и Христо Иванов е била поставена до държави като Индия, Бутан и Венецуела. По думите ѝ все още не са осигурени машини за всички секции в чужбина, устройствата не са сертифицирани, софтуерът не е модифициран. Каназирева подчерта също, че не се знае също колко души и кои ще поддържат машините както в чужбина, така и у нас. Тя предупреди, че се рискува вота в чужбина. Отвориха се секциите на ДПС в Турция и се създаде риск за касиране на изборите. 

От ГЕРБ поискаха преброяване на разписките от машините и да се проверяват за съдържание, както и да се сравняват с протокола. От партията предупредиха, че софтуера може да бъде манипулиран, а ЦИК гази изборния кодекс.  В противен случай ще останат съмнения - софтуерът лесно може да бъде манипулиран, обясни Дани Каназирева. 

Машинният протокол не може да бъде сканиран, как ще се предоставя информацията на флашки ли или как това не е ясно?, попита Дани Каназирева. 

Според партията има заплаха за националната сигурност на страната. 

"Получавал ли е Атанас Шарков, който според профилите му в социалните мрежи е активист на "Демократична България", ключовете за новите машини в ЦИК? Модифицирал ли е софтуера и защо са му били предоставени"?, попита Христо Гаджев. 

От ГЕРБ искат да знаят още дали граждани на Венецуела и Панама работят към ЦИК.

Все още не било ясно 48 часа преди местния вот в Благоевград дали машините са сертифицирани. 

Гаджев също призова ЦИК да излезе с нарочно решение за проверка на отрязъците. 

Радомир Чолаков каза, че изпитва чисто човешко съжаление към членовете на ЦИК, защото са били поставени на електрическия стол от партии, които са направили най-големият саботаж. Според него промените в Избирателния кодекс са били направени напук. 

"Държавата е поставена в състояние на агония. Ние искаме разписките да бъдат броени, иначе съмненията за честността на изборите остават и те са непреодолими", заяви Чолаков. Той поиска ЦИК да се извини.  "Най-честната позиция е ЦИК в момента да излезе и да каже, че не може да спази закона. 

Всичко друго е конституционна криза, за която отговорност ще носят, когото си изберете - БСП, "Демократична България", "Има такъв народ", ЦИК, служебното правителство, обобщи Чолаков.

Каназирева каза още, че целта на ГЕРБ е да се проведат честни и прозрачни избори. Според партията има заплаха за националната сигурност на страната. Тя призова всички да упражнят правото си на глас.