Кой назначи Борис Михайлов за шеф на ДФ "Земеделие". Когато през този фонд минават 3 млрд лева, трябва да се знае. Това попитаха Томислав Дончев и Тома Биков от ГЕРБ на специална пресконференция в централата на партията.

"На предишната пресконференция зададохме няколко въпроса към настоящия директор на фонд "Земеделие". Никой от нас не е казвал, че този човек трябва да влезе в затвора и линчуван и ние сме длъжни да проверим всяка информация, която достигне до нас. На нас ни е малко необяснима бурната реакция на г-н Кутев. Най-нормалното в една демократична страна е опозицията и медиите да се интересуват. Ако някой си мисли, че с такива бурни реакции някой ще ни подплаши и ще спрем да търсим информация за такива хора, много се лъже", започна Тома Биков.

"2007 г., когато бях кандидат за кмет, се срещах с хората и те ми задаваха въпроси къде съм учил, с колко съм завършил, какво съм работил. Когато някой управлява вашите и нашите пари, когато взима решения за съдбата на хората, забранени въпроси няма", продължи Томислав Дончев.
"Първи въпрос - какъв предишен опит и експертиза има директорът на ДФ "Земеделие". Разбрахме, че г-н Димитров е работил в Ложа "Ехнатон" и фондация "Тамплиер". В това няма нищо лошо. ДФ "Земеделие" разпределя 3 млрд. лв. годишно". Откъде се появи г-н Михайлов? Кой го доведе, кой го предложи? Г-н министърът? Това е една от най-важните институции в държава", продължи да пита Томислав Дончев.

"Дори и изчегъртването трябва да се прави законосъобразно", отговори Томислав Дончев на въпрос за лавината от смени във всички държавни институции, които предприе служебният кабинет на Румен Радев.

По-рано днес от партията изразиха подозрения, че новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов е съден за данъчни измами.

В отговор говорителят на служебното правителство Антон Кутев представи пред медиите документ от Софийския градски съд, според който наказателното производство срещу Борис Михайлов е прекратено. Кутев определи обвиненията на ГЕРБ като "политическа форма на зловредие". А самият Борис Михайлов се закани да съди политиците от ГЕРБ.