Тома Биков и Александър Иванов от ГЕРБ пуснаха живо предаване във Фейсбук от село Черни връх, община Вълчедръм. Там те показаха къщата на Валери Георгиев Русинов, на чието име по техни думи преди два месеца е била прехвърлена фирма - вероятно с дългове.

Фирмата е прехвърлена и на Данаил Николов, който преди 5 години е придобил фирма от настоящия шеф на НАП Румен Спецов, която е с 1 млн. лв. дългове към държавата.

Биков обясни, че хора от селото са разказали, че Русинов не живее в къщата от десетина години и в момента никой не знае къде се намира.

По негови думи обаче става въпрос за професионален длъжник, който заедно с Николов е част от схема за източване на парите на данъкоплатците.

Биков отхвърли твърдението на финансовия министър Асен Василев, че всичко със Спецов е наред. Той поясни, че част от тези схеми са законни, защото са намерили пролука в закона, но настоя прокуратурата да извърши проверка.

От ГЕРБ са категорични, че Спецов не може да е шеф на данъчната администрация с подобни бизнес партньори и с участието си в такива схеми.

"Спецов няма никакво право да проверява когото и да било за данъчни измами, защото самият той е в много съмнителна ситуация по отношение на данъчните измами", смята Биков.

"Ние няма да спрем със Спецов и ако си мислят, че ще го заметем под килима и ще го забравим - няма да се случи. Всяко чудо за три дни няма да е валидно в тази ситуация, докато този човек е шеф на НАП", зарече се той.