Служебното правителство освободи назначения по времето на първия кабинет на Стефан Янев директор на НАП Румен Спецов. Бившият ръководител на приходната агенция, който е и републикански шампион по културизъм за ветерани, не е изпълнявал задължения по Закона за Националната агенция за приходите, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края март 2022 г. се подава информация от агенцията за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи.

След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на тази година и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, мотивират се от служебния кабинет за освобождаването на Спецов.

И допълват, че съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към края на юли просрочените задължения на въпросното дружество към агенцията са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

"Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП", каза пред bTV Румен Спецов. Служебният министър на финансите му съобщил за отстраняването, а решението е на Министерския съвет.

Новият директор на приходната агенция е Борис Михайлов. Според информацията на Министерския съвет той има завършени магистратури по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Михайлов е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право.

През юни миналата година е назначен от служебния кабинет "Янев" на поста изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". През март тази година е освободен и мястото му заема финансистът и банкер Николай Каварджиклиев.