Като причини социалистите посочиха несправянето с битовата престъпност и с инциденти като стрелбата в Слънчев бряг, предаде БТА.

"Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране на критичното състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководството, начело с министър Бъчварова", заяви в декларация от трибуната депутатът Красимир Янков.

По думите му преди дни тя е направила "фундаменталната констатация", че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото.

"Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешния ред от действията и бездействията, възниква въпросът за 6 години какви са истинските мащаби от лошото управление на МВР“, попита още Янков.

Той отбеляза, че битовата престъпност е в такива мащаби заради социалната нищета на огромна част от населението, а размерите й са достигнали безконтролност в малките населени места заради антисоциалното управление на ГЕРБ.

Според левицата ръководството на МВР абдикира от противодействието на битовата престъпност с обяснението, че не е в състояние да осигури полицаи навсякъде.

"През последните седмици МВР инкасира пореден провал и в борбата с организираната престъпност. Инцидентът в Слънчев бряг носи всички белези на акция на функционираща организирана престъпна група, какъвто и да е формалният повод за случващото се. На дъжд от куршуми метафорично бе подложен туристическият сезон", добави Янков.

Според БСП липсата на вътрешна информация, постъпваща от обезпечени източници на МВР, за намерения и действия, планирани от криминалния контингент, е очевидна. Очевидна била и неспособността на МВР за бърза реакция при неутрализирането на подобни инциденти.

"Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен, характеристика, която му дава две години, след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група", коментира още депутатът от левицата по повод простреляния Митьо Очите.

Бъчварова обаче не е изричала думата честен, а коментира, че формално той има легален бизнес и се проверява има ли нелегална дейност.

Янков отбеляза още, че впоследствие е била предприета акция за установяване на самоличността на хората и основанието за ползването от тях автомобили чрез заградителни мероприятия на входовете на туристическите комплекси.

"Тази нетрадиционна форма за стимулиране на туристопотока вероятно ще бъде отчетена като финансов резултат с обратен знак в края на летния сезон, ако не се замени с по-смислена и професионална", изтъкна още Янков.

Новосъздаденият единен център за Южното Черноморие е закъсняла мярка, функционалността му е обречена заради управленската немощ на висшето ръководство на МВР и по-скоро е несъвместим като механизъм за прилагане за туристическите зони, смятат още от БСП.

Като друг провал в дейността на МВР те отчетоха опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци.

Цветанов защити Бъчварова

Оценката за дейността на вътрешния министър я дава премиерът, но министър Румяна Бъчварова полага максимални усилия действително да се справи с това предизвикателство, защити колежката си председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.

Той посочи, че ще бъде спекулативно ако се дават оценки, защото те ще отворят възможност за много интерпретация. И добави, че има желание да се подпомогне работата й с подкрепа за законодателни промени.

"Липсва адекватна работа през периода 2013-2014 г. за борба с организираната престъпност - това е упрек към искащите оставката на Румяна Бъчварова", добави Цветанов.

Преди два дни от БСП настояха и за оставката на другия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева заради "гавра" с българските учители.