Решението е взето на заседание на Националния партиен съвет, което се проведе днес в Стара Загора, предаде БТА.

То идва само два дни, след като Кунева обяви, че ще се работи за 10% увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2017 година, но се оказа, че държавата изобщо не е правила разчети за това.

"Какво още трябва да се случи, за да бъде освободен министър? Нейна оставка и поемане на отговорност от министър-председателя. Литературно-музикалната програма по време на учителския събор няма да компенсира сериозните проблеми, свързани с ниските заплати и липса на престиж, това беше мероприятие с политическа цел", коментира Нинова.

Според нея не е нормално да оповестиш 10-процентно увеличение на заплатите на учителите и веднага да се окаже, че заетите в сферата на образованието са били излъгани.

"Учителският събор беше гавра с българските учители - да ги караш от цялата страна и да им държиш реч, без да им дадеш възможност да си кажат мнението. Да им кажеш, че ще им вдигнеш заплатата с 10%, а на другия ден министър-председателят го опровергава", каза още Нинова, цитирана от bTV.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че нито с него, нито с финансовия министър са водени разговори за такова увеличение и изчисли, че за това ще са нужни 250 млн. лева годишно, каквито пари "не знае да има в държавата".
Днес той беше още по-категоричен - че не е време по средата на годината да се говори за по-високи заплати и не може всеки министър да го прави, защото "системата ще се разбърка". Той  изрази мнение, че Кунева просто е изразила загриженост за учителите.

По думите на Нинова образователната политика е приоритет и е крайно време премиерът да се ангажира с нея и да настоява тя да има цел и посока.

БСП иска и отлагане с една година на Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да влезе в сила на 1 август. Според Нинова той отнема пари от държавното и общинско училище и ги прехвърля на частното, както и изключва от програмите автентични български автори за сметка на чужди.

Освен това, по думите й, матурите са провалени чрез изтичането на информация, а масово ниските оценки показват, какво е равнището на реформата и качеството й.

Накрая лидерът на БСП потвърди, че няма намерение да участва в президентската надпревара. По думите й кандидатите трябва да бъдат излъчени от широка лява коалиция, както и да бъдат мъж и жена, за да има баланс и хармония.