Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по споразумението. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание.

Това обяви заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.

Предложението на Министерство на отбраната е провокирано от притесненията, изказани от някои политически сили, относно евентуално изключване на парламента от тези решения.

Именно с тези мотиви преди дни БСП призова президента Румен Радев да наложи вето като социалистите обмисляха да сезират и Конституционния съд.

"Министерство на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес. Предстои предложението на Министерство на отбраната да бъде внесено в Министерски съвет, оттам и в парламента. Настоящият ред беше изготвен с цел да се запълни "правна дупка", но заради притесненията на някои партии, се премахва този ред и всички последващи действия във връзка с решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание", каза Граматикова, информира БНТ.

В същото време ратификацията на споразумението на предоставяне на военна помощ за Украйна вече е обнародвана в "Държавен вестник" с днешна дата и има правна сила. Това ще рече, че още от днес можем да изпращаме безвъзмездно оръжие за Украйна.

Заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова подчерта, че в момента на фронта в Украйна все още няма "нито един елемент от военнотехническата помощ" от България.

Има планирана логистична операция от Министерство на отбраната, която започва едва сега, след обнародването на ратификацията на Споразумението.

"Министерство на отбраната изпълнява и ще изпълнява всяко решение на Народното събрание, включително и работата със съюзниците ни по осигуряване на заместваща техника. Това са бавни процеси, те са иницирани и са в ход", посочи Граматикова.