И "БСП за България", и "Възраждане" събират подписи за сезиране на Конституционния съд (КС) за изпращането на оръжие за Украйна. Това стана ясно по време на изказването на председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов от трибуната на Народното събрание.

Той посочи, че председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова е поискала подкрепа за искането на левицата до КС. Костадинов каза, че в замяна от "Възраждане" са поискали подкрепа за борбата им за референдум за членството в еврозоната, но са получили отказ. Той посочи, че въпреки това са взели решение да подкрепят подписката на БСП за сезиране на КС, само че сега, след изказване на Иван Иванов от левицата, който забелязал странна коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", смятат, че е редно по-малкият да подкрепя по-големия. БСП като по-малка партия може да заповяда в нашата стая и да се подпише на нашето сезиране на КС, няма да отхвърлим тяхната подкрепа, заяви Костадинов. Той отбеляза, че вече са подготвили жалбата и имат 27 подписа.

В момента ни изнудвате, нито ще дойдем в стаята да ви се молим, нито ще се поддадем на вашето изнудване, каза в отговор заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Ако искате да бъде сезиран КС, се включете, призова той по повод подписката на БСП.

Преди два дни в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако президентът не наложи вето върху оръжията за Украйна, ще търсят начин да сезират Конституционния съд. След окончателното приемане на законопроекта за ратифициране на споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, Нинова призова президентът Румен Радев да наложи вето.

По Конституция за сезиране на КС са необходими най-малко 48 подписа на народни представители. "Възраждане" има 27 депутати в 48-ото Народно събрание, а "БСП за България" - 24.