Най-вероятно няма да има смесено гласуване на евентуалните предсрочни избори и машините ще отпаднат. Това обаче няма да стане по силата на закона, а заради невъзможност времето до пролетта да стигне за преинсталирането на устройствата, така че да принтират машинния вот. За това предупреди в ефира на Нова телевизия юристът доц. Наталия Киселова.

"Машините трябва да бъдат преинсталирани и да се види дали е възможно хартията, заложена в закона, да бъде приложена в тях, така че да принтира бюлетини. Страхувам се, че е невъзможно или ще може да се случи след съществена инвестиция", коментира конституционалистът.

"Редно е да бяха попитали ЦИК преди двете четения. Неофициално се говори, че държавата не може да се справи за по-малко от 4 месеца с организиране на вот по новите правила. Най-вероятно ще се гласува само с хартия", заяви доц. Киселова в деня, в който Народното събрание ще трябва да потвърди или да отхвърли наложеното частично вето на президента.

Руменв Радев обаче оспори връщането на хартиената бюлетина, а ще се окаже, че ще стане точно обратното - техническата готовност ще попречи да има машинен вот. Според юристката може би ще се наложи нова инвестиция по отношение на осигуряването на подходящи машини или преинсталирането им.

Киселова коментира и удълженото време между връчването на мандатите от страна на държавния глава.

 

"Можем да очакваме много повече компромиси и много по-важна роля на държавния глава за третия мандат. Ще трябва да обясни защо е направил конкретния си избор, може би ще избере по-малкото зло. За пръв път се случва да бъде разтеглена толкова процедурата по връчване на мандатите. Конституцията е предвидила срок в случай, че бъде връчен проучвателен мандат, но консултациите могат да продължат и по-дълго. Предполагам, че е имало разговори какво да се свърши докато се водят консултациите", посочи тя.

По думите ѝ е грешка да се прави сравнение с други страни според избирателната система.

"Не ниската култура на българския избирател, а качеството на членовете на СИК беше проблемът с машините. Те дописваха и пренаписваха протоколите, и бързаха да си тръгнат", отбеляза Киселова.