Депутатите се захванаха ударно с прегласуване на ветото на президента, наложено заради връщането на възможността да гласуваме и с хартиена бюлетина. Цял час работно време беше похабен в спорове за дневния ред, като противниците на хартиения вот настояваха пленарната зала да продължи с обсъждането на бюджета на второ четене. Ветото обаче изпревари бюджета и дебатите започнаха.

В мотивите си държавният глава посочва, че с двата начина на гласуване в рамките на една и съща секция - с бюлетина за машинно гласуване и с хартиена бюлетина, законодателят не действа в пределите на законодателната целесъобразност, а създава условия тайната на вота да бъде нарушавана. 

Радев изразява несъгласие и с характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Той отбелязва, че това противоречи на целта избирателите да имат "право на избор" между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване. Държавният глава не е съгласен с отпадането на протокола от машинното гласуване и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство.

Президентът подкрепя инициативата на законодателя за предоставяне на достъп до изходния код и намаляване на съмненията за неправомерно манипулативно въздействие върху машините за гласуване, но подчертава, че извън последните 10 дни преди изборния ден липсва времево ограничение за достъпа.

Радев атакува и превръщането на разписката в "бюлетина от машинно гласуване". Подчертава, че ЦИК следва да обяви решението си за определяне на допълнителни защити на специализираната хартия, която ще се използва за отпечатване на бюлетина от машинно гласуване, и да разгласи това решение след обявяване на изборния ден за приключен.

Президентът отбелязва също, че с промените се премахва възможността за експериментално дистанционно гласуване в електронна среда, дори и в експерименталната му форма.

"Изправени сме на поправителен изпит и само от нас зависи да го издържим и да върнем доверието към върховния законодателен орган, който представляваме", призова Милен Матеев от "Продължаваме Промяната".

"Ветото на президента трябва да бъде червена лампа, която да светне и да покаже какви са дефектите в Изборния кодекс", заяви депутатът от ПП. Той обвини защитниците на хартиената бюлетина ГЕРБ, ДПС и БСП, в "хладнокръвен диктат на мнозинството", така че промените да го обслужат при предстоящи избори.

"Това не е диктат, а конституционна процедура", поправи го председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС.

Божидар Божанов от ДБ пък изрази притеснението дали ще има изобщо хартия за машините, като по думите му, и в печатницата на БНБ били притеснени, от което следвал въпросът - дали изобщо ще има машинно гласуване.

"Няма да има проблем с хартията", успокои шефът на правната комисия Радомир Чолаков, като поясни, че се предвиждат и специални защити за хартиената бюлетина. Депутатът от ГЕРБ разкритикува мотивите на президента с уговорката, че не ги е писал той, а експертите му.

"Мотивите на президента са най-слабите от 30 години насам, мотивите са слабички, но не исках да влизам в този дебат", каза Чолаков.

Проблемът със защитената хартия, която беше предвидено да бъде доставена до печатницата на БНБ, си остава, смята Божанов. Като добави, че явно и вносителите са го осъзнали и обмислят други защити.

"Рискът обаче остава да не бъде осъществен машинен вот", повтори той. Божанов предупреди, че България може да изостане драстично като държава заради недоверието на някои политически лидери в машините и внушенията за манипулиране.

Става въпрос за термотрансферна машина, върху която се отпечатват няколко защити. Такава хартия се използва на хиляди места в страната, но след това може да бъде защитена по 20-30 начина. Това обясни собственикът на печатница Петър Кънев от "БСП за България" специално за депутатите, които не разбирали от темата. По думите му процесът наистина отнема повече време - до 6-8 месеца.

"Като не разбирате нещо, не говорете", обърна се Кънев към Божанов.

"Вие и Калинчето. Питайте! Просто питайте! Това ви беше и проблемът на управлението", отбеляза соцдепутатът по адрес на бившия министър на електронното управление и бившата вицепремиерка от ПП Калина Константинова.

"Нямаме интимни отношения с г-н Кънев, за да ме нарича Калинчето", реагира Константинова, която се засегна още, че е била наречена "девойчето".

Според водещия заседанието Йордан Цонев пък нямало нищо лошо в отношението на соцдепутата към депутатката от ПП, който "така любовно" я нарекъл Калинчето.

Бившият социалист, вече независим, Явор Божанков пък попита дали БСП ги е срам, че местата им в залата са празни. "Да дойдат и да защитят хартията", подкани ги довчерашният им съмишленик.

"Вашите изменения превръщат машините в едни принтери", обърна внимание Надежда Йорданова.

Георг Георгиев от ГЕРБ попита ДБ дали не са се срещали с президента Радев. "Обменяли ли са мисли, питам, аз не знам", добави той.

Георгиев ги посъветва "да търсят детонацията в 45-ия парламент", когато е било потъпкано изборното право на гражданите с налагането изцяло на машинния вот, което станало по волята на малцинството над мнозинството.

А от "Български възход" похвалиха мотивите на президента и обявиха, че ще потвърдят ветото на президента.