Професор Огнян Герджиков изрази своето разочарование, че партиите, спечелили място в 48-мото Народно събрание не могат да намерят общите теми, за да измъкнат страната ни от кризата, предаде Радио Благоевград. Тя е политическа, но и икономическа, и социална, а и във всички сфери на живота ни в момента.

Според юриста, който е бил и председател на Народното събрание, бившият премиер Бойко Борисов е постъпил правилно в заявлението си на пресконференцията в началото на седмицата. Борисов на практика прави някои отстъпки, за да може да се съгласува позицията на най-големите партии, но това засега не става. Трябва да има и обща позиция и по отношение на войната в Украйна, а и по отношение на износа на оръжие за тази държава, открои професорът. 

"Борисов, който има изключителен политически нюх, е напипал правилния тон и прави това, което е нужно", каза  Герджиков в предаването "Хоризонт за вас". "Това беше подето и от "Български възход". ДПС също заяви ,че е отворена за всякакви предложения. Останалите партии обаче разсъждават тясно партийно и смятат, че ще загубят своя електорат".

Росен Плевнелиев и Соломон Паси имат качества да са посредници при преговорите, смята професорът. "Много години съм бил рамо до рамо със Соломон Паси в политиката. Той е изключително иновативен човек, с много качества. Може да е полезен. Познавам по-малко Плевнелиев", разясни Огнян Герджиков.

Оставането на служебното правителство на Гълъб Донев е вариант, който не е лош, отбеляза Герджиков. "Той доказа, че има качествата да бъде премиер. Направи за кратко време добри и необходими за България неща. Този вариант би могъл да бъде работещ". Служебното правителство, според проф. Герджиков, работи добре. То може да работи и по-продължително време.

"ГЕРБ постъпват национално отговорно, като заявяват, че са готови да преговарят с абсолютно всички. В подобни моменти трябва да се постъпва точно така", уточни бившият премиер на служебно правителство.

България вече влезе в една политическа въртележка, която продължава вече година и половина, обясни проф. Герджиков.

"През няколко месеца има нови избори и парламенти. Не може така да продължава. Трябва да се стабилизира страната, защото се намираме в трудни икономически условия, породени от войната в Украйна и други фактори. В такива случаи трябва да се мисли по-отговорно и глобално".

"Продължаваме промяната" няма да участват в правителство с ГЕРБ. Категорични са, че няма да предадат избирателите. Имат своя законодателна програма, защото са убедени, че страната се нуждае от редовно правителство и работещ кабинет. Ако вторият мандат стигне до тях, ще разговарят с бившите си коалиционни партньори.

"Не ми се иска да вярвам, че отказът на тази партия да участва в преговори за съставяне на правителство с ГЕРБ ще бъде пречка, която не може да бъде преодоляна", каза още професор Огнян Герджиков.

Има риск при нови избори, избирателната активност да отбележи нов връх с отрицателен знак, заяви той.

В тази ситуация могат да помогнат и журналистите, смята Огнян Герджиков. "Да търсите коментаторите, тези, които са склонни да разсъждават национално отговорно и да внушат на политическите партии какво е национално отговорно".