Похватът с контактна група според мен ще проработи, нищо не е загубено. Това заяви пред медии във Вълчидол, област Варна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Като първата непосредствена опасност той определи войната в Украйна и затова в контактната група са хора с евроатлантически позиции, обясни Борисов.

По-рано днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА съпредседателите на "Продължаваме Промяната" заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ.

"Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата".

"Ситуацията е такава, че и на нови избори ще е пак така. Надявам се, че разумът ще надделее. Затова и предложихме варианта за контактни групи, които да направят списък с важни за България неща, които ние да гарантираме след това", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни какво обясни преди няколко дни и защо предложението за контактни групи според него ще проработи.

"Първата и най-важна тема е войната в Украйна, която чука на нашата врата и е в непосредствена близост. Заплахи за ядрени удари, обстрел на Запорожие. Затова контактната ни група е от хора, които са се доказали пред нашите евроатлантически партньори със своите позиции. Излъчихме само двама - Росен Плевнелиев и Соломон Паси", припомни Борисов.

Той уточни, че са "оставили вратата отворена" всеки, който пожелае от другите партии да вкара в преговорния екип човек.

Бойко Борисов каза още, че не е чул "Продължаваме промяната" да говорят по тази тема на брифинга си и по-специално за запазването на евроатлантическата ни ориентация, както и "пряко да подпомогнем нашите приятели от Украйна".

Втората приоритетна тема, според Борисов, е диверсификацията на газовите доставки.

"Нормално е след избори всички да сме в различни настроения. Изборите показаха, че народа каза "Да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане", но за нас, за разлика от тях - за мен е важно какво мислят посолствата, защото те са преките изразители на политиката на тяхната държава и аз се съобразявам с Брюксел и НАТО. Не чух от ПП да говорят по темата за запазването на евроатлантическата ориентация и пряко да подпомагаме нашите приятели от Украйна, както го прави целия демократичен свят. Те дори увъртат и казват, че с противника на това - БСП, ще правят съюз", заяви Борисов.

Той призова политическите лидери да се отдръпнат, за да може контактната група да работи по-добре.

"Ако влезем така разделени и в Народното събрание, как ще приемем бюджета? Асен Василев ще си говори за увеличение на всичко без да има възможност за това. Много харесвам слогана на "Демократична България" - Доверете се на разума. Аз искам разумът да надделее. ДПС е партия, която всичко, което изброиха днес от "Продължаваме промяната", ще ги подкрепи. И като ги подкрепи, това коалиция ли ще бъде? Продължавам да си мисля, че някоя сутрин може да осъмнем с много тежка катастрофа в Запорожие и тогава всички ще забравим какво друго сме си говорили, защото това ще е тема номер 1", допълни той.

Според него програмата, която представиха от "Продължаваме промяната" не може да се изпълни със запазване на 3% дефицит в бюджета.

Относно заявките за закупуване на самолети "Грипен", Борисов коментира, че според него втората част на новата ни ескадрила трябва да е съставена от същия тип самолети като първата - Ф-16.

"Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. И, дайте сега, по темите на контактната група да постигнем единомислие, за да може да ги вкараме после в парламента", заключи лидерът на ГЕРБ.