"Всеки ден се срещаме със синдикати и представители на бизнеса, защото политическата класа е извън контрол", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на разговор с представители на туристическия и ресторантьорския бранш в централата на партията.

"Нашият бранш изпита много трудности по време на Ковид пандемията. Обсъдихме ДДС ставката от 9% за храни и напитки да остане, защото по този начин може да бъдем конкурентоспособни", заяви по време на срещата Ричард Алибегов от "Българска асоциация на заведенията". Той настоя туризмът да присъства в Плана за възстановяване и устойчивост, както и браншът да участва в програмите на ЕС за възстановяване на туризма.

По думите на Мартин Захариев от Националния борд по туризъм, за да се развива секторът, трябва да има редовно правителство.

"Очакването на сектора е да видим неговото приоритетизиране, а това става с вдигането на бюджета на ресорното министерство в значителна степен. Като тези пари трябва да бъдат харчени за няколко ключови проекти - единият е за съставяне на туристическа камара, а другите да бъдат заложени за маркетинг", каза Захариев.

Туристическият сектор се обедини около тезата, че за да бъде чут гласът на бизнеса, трябва да бъде изразен в една организация, която да бъде чута от политическите сили.

"Радваме се, че достигнахме до най-важното за нас решение, че туризмът в България действително е приоритетен и трябва да се обърне сериозно внимание. В страната ни вече не се провеждат дебати за развитието на един или друг сектор. Ние сме за оставането на 9% ДДС за храните", отвърна лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че ГЕРБ твърдо за създаването на туристическа камара, която да прави категоризацията на хотелите, както и че стои зад предложения на туристическия бранш, които ще помогнат на сектора да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

 "ГЕРБ-СДС сме за запазването на 9% ДДС за бранша. Ние сме и твърдо за създаване на Камара. Това е свързана система, която се състои от няколко елемента - хотели, ресторанти, плажове, ски писти, лифтове, пътната инфраструктура и др. Трябва да има Камара и Закон за туризма, който да е одобрил и браншът", каза Борисов. И допълни, че партията е разработвала месеци наред документ, съдържащ всичко, което браншът предлага.

"Документът е изпълним. Браншът може да разчита, че ние ще бъдем негов представител в парламента. Важно е да всички политически партии да се обединим около него, защото България е заобиколена от държави, които развиват сериозно туризма си. Партията стои зад този документ, можете да разчитате, че и като опозиция, и управляващи ще бъдем зад вас", увери Борисов.

"Глупакът трябва да се убива с мълчание, иначе и ти ставаш глупак", заяви още Борисов на финала на срещата, като не уточни дали коментарът му е свързан със снощния дебат в студиото на бТВ, когато изненадващо се появи Кирил Петков, без да е поканен за участие, вместо друг представител на ПП, след което представителите на ГЕРБ напуснаха в знак на протест.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!