Санкцията е заради „значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ, чийто лиценз беше отнет през ноември”.

Санкцията е на Комисията за публичен надзор, над регистрираните одитори. По закон максималната глоба при такова нарушение е 20 хиляди лева. В случая обаче глобата е умножена по пет – за всяка от годините, за които се отнася проверката на комисията - от 2009 до 2013 г.

От KPMG засега не са коментирали глобата. Те имат право да я обжалват, съобщи bTV.

Председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева съобщи за БТА, че ще постанови наказателните постановления за "Кей Пи Ем Джи България" ООД и за двамата от отговорните й одитори, да са в максималната горна граница за паричните санкции за пропуски при одитите на КТБ.

Те ще бъдат глобени с по 40 000 и 60 000 лв.

В края на октомври от "Кей Пи Ем Джи-България" обявиха, че одитите са правени по международните стандарти и са били на базата на „предоставена информация и документи на извадкова база и включват оценка на уместността на прилаганите счетоводни политики и преценки, направени от ръководството”. 

По-рано днес стана ясно, че само 2% от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш.

През първите 20 работни дни след 4 декември 2014 г. фондът е изплатил 90 на сто от гарантираните депозити или 3 млрд. и 250 млн. лв.

Право на достъп до гарантирани сметки в Корпоративна търговска банка имат 255 000 вложители, като изплащането се извършва през девет обслужващи банки.

Банката бе поставена под особен запор в края на юни, а гарантираните влогове започнаха да се изплащат от 4 декември.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките в момента води разговори с финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии, които да бъдат използвани в случай на нужда, както и за рефинансиране на част от заема на правителството, така че парите да бъдат върнати на българските данъкоплатци.