Глоба за KPMG заради занижен контрол в КТБ

100 000 лева глоба ще плати одиторската компания "Кей Пи Ем Джи-България", част от KPMG, заради занижен контрол в КТБ. Двама одитори са глобени с още 100 000 лв

Обратно в новината

Коментари - Глоба за KPMG заради занижен контрол в КТБ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За да коментирате прочетете изискванията за одит и за одиторското мнение. Действителността за КТБ е в було за народа. Няма информация е дезинформация и съдаване на напрежение. Както одиторски компании помогнаха да се срине КТБ по поръчка, няма да се учудя ако в близко време се сринат Петрол, Виваком, Нефтохим и т.н Защото като направиш обезценка на активите се отчита загуба. И тези ли мастодони с надути активи и недействуващи. Помеслете................

КОЙ си е повярвал, че КПМДЖ няма да обжалва глобата!

1.Откога за финансово престъпление-изготвяне на фалшив и недостоверен одит с цел финансово обогатяване се налага глоба? 2.Когато длъжностно лице/ тук може да бъде съдя,прокурор,следовател и т./ със своето действие или бездейсвие подпомогне едно лице да бъде подведено под отговорност не се ли превръща в съучастник в престъплението? Да откраднеш 6 милиарда и да бъдеш глобен 100 хил. е все едно да откраднеш ламборгини и да трябва да платиш глоба един сладолед.

Много точно и правилно си го написал-напълно съм съгласен с бас.Обаче да добавя-тези одитори макар да са взели милиони за този одит сто на сто преди това са се консултирали с определени хора ако нещата излязат извън контрол, те да платят една никаква глоба и то в най лошия случай.КТБ трябва да влезе в учебниците,как се ограбва банка професионално и сметката да я платят други-балъците на тази държава.

Няколко са големите фирми от рода на KPMG и е голяма конкуренцията между тях,вероятно. Не разбирам много, не съм като пишещите тук - разбирачи от всичко, даже и от одит, но мисля,че те нямат голяма вина. Кой в такава компания с такъв авторитет ще си заложи главата ? Освен това фирмата майка ги проверява детайлно.В БНБ е трябвало да осъществяват контрол в/у банката непрекъснато, а това е проспано. Иван Искров си отдъхна, толкова весел го гледах по ТВ,че се очудих дали е адекватен.Сега вината се хвърля на друго място,за тълпата е важно да има виновен

Прави си,Eork, скоро четох един договор за одит, който ще се прави от малка фирмичка-ЕТ, и останах учудена, за колко неща не отговарят одиторите. Явно ,че закона е такъв

ТОВА Е ЧАСТ ОТ ХВЪРЛЯНЕТО НА ПРАХ В ОЧИТЕ НИ, НО САМО ОКАЗВА ЧЕ ИМА КОМПЛОТ НА НАЙ-ВИСОКИ НИВА И СЕГА СЕ ЗАМИТАТ СЛЕДИТЕ.

Как няма да ги глобят като шефката не се занимава с никаква работа а само взема едни големи заплати, незнайно защо, и се чуди на каква екскурзия или круиз да се качи. От тая не става и чеп за зеле ама явно държи някой друг за чеп-а и затова е шефка. Добра компания с добро име но в България, както в повечето случаи , пълна скръб.

A БНБ?! И какво става с оствката на Искров?! Този продажен некадърник ни струваше 4,5 милиарда заеми! А НИЕ, които ще ги плащаме, продължаваме да му плащаме и тлъстата заплата като гуверньор! Няма такъв цинизъм и гьонсуратлък като неговия!

само ви манипулираме. Колко било просто да откраднеш 4,5 милиарда! Още утре ще си направя една банка и ще платя на някой одитор 100 милиона, за да може като го глобят 100 хиляди и на него да му остане нещо все пак. Не вярвам да сте затъпели чак толкова, че да вярвате на такива глупости. Ако случаен човек се опита да направи това, още на другия ден ще разбере колко агенции, комисии, комитети и всякакви служби съществуват в тази държавна администрация, защото ще му се струпат на главата едновременно и няма дори и да си помисли да продължава. Това го могат само определени "наши" хора, които, разбира се, разпределят парите по веригата. Не могат да вземат всичко за себе си, че направо ще ги намерят самоубити.

За KPMG-добре! Може да е малко, но е някаква реакция. ... А БНБ!?!? БНБ някой ще санкционира ли!? Ще се води ли разследване, защо Надзорът е допуснал такива сериозни нарушения (престъпления), довели до затъркването на 4 - 5 млрд.????

Как само 100 хил. ще е глобата. В момента са изчезнали около 4 000 000 000 а глобата е само 100 000лв Това е абсурд, ами по-този начин най-вероятно се насърчава "ниският" КОНТРОЛ

то контролът си е на ниво . въпросът е , каква е целта на контролът ?

Глобата е максималната,записана в закона.И права искаха ама нямаше мнозивство

За пореден път се убеждавам колко истина има в българските поговорки. Кучето си лае, керванът си върви. И нашата работа е същата. Пишем си коментари и какво?

100000 ?!?!? Ама моля ви се, целият народ ви вЕрва. Безсрамници!

Не само народа, целият свят им вярва...

А глоба за БНБ?

Тия КПМГ зимат по 20 млн на година да одитират банката, а ги глобяват 100 хил.................продажен народ!!!!!

В Щатите фирмата Артур-Андерсън, която направи фалшивия одит на Енрон беше разфасована, разпродадена и изхвърлена от пазара. А тук за липсващи няколко милиарда - глоба от 100 000......

А и липсата при Енрон беше по малка от тук. Но какво да се прави - политическите чадъри продължават. Трябва просто да ги закрият и да доплатят за разликата между какво са одитирали и какво е сега

Нищо друго освен имитация на някакви действия! Искаме поименен списък на фирмите и физическите лица разгромили и източили 4,20 милиарда лв. от КТБ! Искаме да бъдат осъдени и вкарани в затвора! Искаме същото за Христо Бисерон, проблема с когото масона Цацарков замита под килима повече от половин година! Не е много - искаме само ВЪЗМЕЗДИЕ!

КОГА ще бъдат подведени под съдебна отговорност Иван Искров и Управата на БНБ????? ЗАЩОТО именно ТЕ са в основата на допуснатите ПРОПУСКИ в системата на реалния контрол в КТБ????

Това е само PR акция! Одиторите проверяват правилността на счетоводните записвания. Според мен проблемът не е в счетоводството, а в банковия контрол, но май там не трябва да се пипа!

Напротив - одиторите проверяват дали финансовите отчети представят достоверно (точният термин е "вярно и честно") финансовото състояние на съответната банка, в това число - активи пасиви, приходи, разходи, парични потоци и т.н. KPMG просто не са си свършили работата а са прибирали тлъстите си хонорари. Трябваше да им отнемт лиценза. Преди години, Артур Андерсън фалираха в световен мащаб, заради това, че бяха заверявали грешните отчети на ЕНРОН.

всичко да кажа, че уважавам мнението Ви на специалист в бранша, но да не се заблуждаваме. Без протекция от най-високо ниво - правителство, няма как да се правят такива неща. Без значение кой, как и защо подписва одита, ако съм аз - един обикновен човек, без връзки с когото трябва, няма да успея да открадна повече от 100 лв. За ЕНРОН беше обществена тайна, че са имали подкрепа на правителствено ниво, така че Андерсън просто е доброволният бушон срещу добро заплащане. Не напразно тези, които управляват света, назначават политиците, които си мислим, че избираме. Държавната власт е сила, на която трудно можеш да се противопоставиш. Ако надзорът от БНБ не се справяше, можеше да му направят една данъчна ревизия, но той беше силно техен човек. Пък и сега не виждам да е обвинен в нещо сериозно.

Ами обвинение за "престъпна небрежност" няма ли?

Ало, Цацаров, за тези одитори наказателния кодекс не важи ли? Обвинения и затвор за персоналните одитори, а на фирмата да се отнеме лиценза за одит!

Цацаров ще пропусне да се самосезира, а съответната институция ще пропусне да му изпрати данните, констатирани от нея.

от парична санкция, при положение, че са взимали 1000 лева на час за отит на въпросната банка. Само отнемане на лизенза е най-справедливото наказание за тези меко казано съучастници в грабежа и на вложителите, и на държавата.

Ot КТБ липсват милиарди, като KPMG са си затваряли очите, което ги прави съучастници в това безобразие, а комисията не им отнема лиценза!! Ясно е, че тази компания не може да има права и трябва да обжалва решението отнемане на лиценз в съда в съда, а комисията я черпи с дейност в България- защо? Можем ли да говорим за корупция в комисията? Ще върнат ли от KPMG изчезналите пари, а получените хонорари? А някой ще подведе ли счетоводителите под наказателна отговорност за счетоводните баланси, които са улеснили кликата на Пеевски и Василев да граби? КТБ е чудовище, което продължава да съществува и днес, а държавата не може да стои да гледа безучастно.

и за други играчи, като например МОТО ПФОЕ ЕООД. Да се направят проверки по всичките одити на въпросната одиторска фирма, която смъква пари , за да прикрива финансовите далавери на участниците. Много от финансовите институции извършват финансов лизинг без регистрация в регистъра на БНБ, т.е. без правно основание, което прави сделките им нищожни. Но фирмата не уведомява нито БНБ, нито ДАНС, нито който и да е било и за нея всичко е ОК. Освен международни счетоводни стандарти има закон за счетоводството в БГ, ДАНС и прочие, които задължават да се уведомяват компетентните органи при данни за злоупотреби. Според мен най-тежкото наказание трябва да бъде отнемане на лиценза на въпросната фирма, което профилактично ще се отрази на качеството на одитите на останалите одитиращи фирми.

Това е работа на банковиия надзор.Те са били длъжни да следят какво става в КТБ. А са проспали ставащото

съгласен с "истинста". такива не заслужват да имат лиценз. колко ли са се нагушили от отраднатите милярди. съобразно "услугата" - милиони.

Лиценза! Да се отнеме лицензът!!! Това е санкция. 100 000 са жълти стотинки за тези оргомни мошеници. За вредата от 3.5 милиарда, нанесена на България позорно изгонване е решението, както и съд за нанесените щети! Ало, държавата! Къде си?!

Да явно си от конкуренциятя Едва ли някой одитор ще си заложи главата заради престъпната схема в КТБ. Много е лесно да се насочи гнева на всички към одиторите. Колко ли кредити могат да се раздадат след завършване на одита по престъпната схема. И дали само Цв.Василев е виновен. А персонала в банката не се ли е облажил. А в БНБ що е спал банковия надзор. Много въпроси .

Тази глоба значи само едно: КТБ не е фалирала!!! Коя е следващата банка???

Къде са парите се пита в задачката, които всички данъкоплатци плащат. Защо виновните са на свобода. Това е същественото. Всичко друго е прах в очите на електората.

Смешните глоби в случая са толкова смешни, колкото и да поддържаш ISO сертификат. Който ти "помага" най-вече да играеш за държавни поръчки в България. Плащаш 5 цифрена сума за да имаш "тапия" във формат А4. НО - какво от това? Примерно - Sony - нямат ISO. Хе-хе, абе какво да обяснявам - играй на държавните поръчки, ако си нямаш друга работа или си тежък оптимист :)

А в комисията по публичен надзор,не саааааааааааа ШУШУМИГИ КАТО нас

ШУШУМИГИ СМЕ

Добър обир - 100 хиляди срещу 4 милиарда. Евала! Ама може и повече. Е го, народа пак си трае, значи може още. Викате ама то не остана? Е верно заводите, болниците, язовирите и всичко се опоска вече, ама земята си е още тяхната мама. Грабайте земята, утре ще се събудят турци всите и пак нищо няма да кажат.

Не се бяхме разбрали и фирмата да глобявате, одиторите може. Да си стиснем ръцете на 50 хиляди глоба? Все пак само 4 милиарда утекоха.

Добро салдо - 100 хиляди срещу 4,5 млрд.! Браво, юнаци!

Ега ти държавата???? Тлъсто платени одитори не си свършили работата!Съдии не искат да работят- (трети съдия си дава отвод по дело).Прокурори спят или се правят на кьорави за престъпленията!Безхаберни министри имитират деиност

Това е като - "Първо стреляме, после питаме". Виновен, невиновен - без значение!

Ауууу, ми че те в KPMG сега направо не знаят какво да правят. Ще трябва да отпишат едни 100 бона от печалбата. Някое мениджърче от ниските нива на компанията ще остане със стар марцедес модел 2014 г. вместо 2015... :( Тежко.

Обаче това си беше обирът на века! Пък и не си спомням някой да е стигнал до кражба на 2,5 милиарда евро според световната статистика! Обаче една държава членка на ЕС- бъкана с хора с ДС минало, успяха!!!

И най сладкото е ,че в същност, популацията на БГ ще се бръкне за да плати държавният заем от 1,5 милиарда евро за обещетение на вложителите!

Жълти стотинки за интренационалистите. В САЩ крадат на ден по толкова. В Лондон също. Не сме чак толкова велики и в това отношение. Каквато държавата такива и крадците - дребни.

щета 4 милярда глоба 100 бона па дайте и аз да одитирам банки

Разследване, съд и затвор за всички замесени - одиторите от КПМГ, тия от КТБ, дето давали подправена информация, тия от БНБ, дето уж надзиравали, и т.н. и т.н. А дано, ама надали, все пак сме Булгаристан... :-(((

Ти ако гепиш 4 милиарда и после те накарат да се разследваш сам...какво ще направиш :)

Липсват 4 милиарда а глобихте одитора прикрил злоупотребите с 100 000 лева. Евала бре митница, евала полиция, както се пееше в една песен :)

Тия ги интересува само колко пари ще вземат. Ако се пазариш с тях започва бясно плюене и подли номерца. Аз бях длъжна да работя с тях и нямаше как да ги сменим. Пращаха разни деца от студентската скамейка да ги обучаваме на елементарно счетоводство. За всичко това получавахме солена фактура и оплюване пред фирмата майка.

Им се забрани да работят на бълг. територия, щото в случая с КТБ доказаха , че нямат нищо общо със статута си на независим межд. одитор. Те просто изпълниха една поръчка и с това си направиха хара-кири.

когато писахме, че кпмг са една измамна структура и тяхната съдба трябва да е същата, както на артур андересен .- уахабитската цензура на дира триеше бясно коментарите. аз много се надявам, пряко засегнатите да подгонят тази ракова структура с частни дела до пълното закриване на кпмг. загубите не само за държавата от дейността на кпмг могат да се сравнят само с терористичен акт и опит за събаряне на банковата система в българия, която е част от ес. а нещо за бисеров и искров?

ЕТО ВИ НАЙ- ОСНОВНОТО ОТ ИСТОРИЯТА НА КПМГ: 1.ФАЛИТ В САЩ 2.ПРЕСЕЛВАНЕ И ЗАПОЧВАНЕ ОТНАЧАЛО В ХОЛАНДИЯ/ДАНИЯ 3. ФАЛИТ ТАМ 4.ПРЕСЕЛВАНЕ В РУСИЯ. 5. В РУСИЯ И В СТРАНИ КАТО БГ ТЕ ПРОСПЕРИРАТ. ЗАЩО?????? ЕТО ВИ ПОВОД ЗА РАЗМИСЪЛ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ...

МУАААААХА-ХАААА: "100 000 лева глоба ще плати одиторската компания "Кей Пи Ем Джи-България", част от KPMG, заради занижен контрол в КТБ. Двама одитори са глобени с още 100 000 лв." ДА КОМЕНТИРАМ ИЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЕ ХИЛЯ??? Колко, според вас, струва "грешният" одит на КТБ и който те са платили? Околоко някъде над милион - знаем тарифите! Въх, а пък глобите -леле, 100,000!

Тези глоби са смешни. Да завериш грабеж на 4 милярда, а да те глобят 100 хил. - бълха ги е ухапала. Трябва да се реже да дъно, за да не се повтрая.

абее, не е малко. ето ти и едно депутатско ауди е изплатено... хахахааа.

Малко - на фона на щетата. Единичната глоба глоба не би била малка, ако данъкоплатците на плащаха, а щетата е 10 пъти по-голяма. Но когато глобата пренебрежимо дребна - на фона на щетата, нещата се смешни, а не наказващи.

100.000??? че това са няколко месечни заплати на някой от многобройните "шефчета" там...

Затова е по-добре направо да им се забрани да работят за напред - т.е. да не могат да правят заверки за напред - явно са некомпетентни.

А БЕЕЕЕЕЕЕ Я НЕНОРМАЛЕН ЛИ СЪМ:))))))))))))))))

А защо не има вземат лиценза??? Допуснаха заверки при явни нарушения - затова се търсят и максимални глоби, но за лиценз за работа нищо не се споменава. Какво излиза - правиш нарушения, глобяват те много кратно по-малко от хонорара ти и ти дават право да пакостиш отново!!! Това ако не е абсурд.

НА КПМГ ИМ ВИКАТ НА АНГЛЙСКИ "АГЕНЦИЯТА ЗА ТРУДОУСТОЯВАНЕ НА АГЕНТИТЕ НА НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛИЦАТА " .... ПОНЕЖЕ ОТ НЕЙНИТЕ РЕДИЦИ МИ5 И МИ6 НАЕМАТ МНОГО ХОРА И СЪОТВЕТНО КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ ОТ МИ5 И МИ6 СТАВАТ КОНСУЛТАНТИ В КПМГ ....