През първите 20 работни дни след 4 декември 2014 г. фондът е изплатил 90 на сто от гарантираните депозити или 3 млрд. и 250 млн. лв., уточни Миленков, цитиран от БТА.

Той каза, че процесът по разпореждане на вложителите с техните средства е бил адекватно охраняван от органите на МВР и не е имало проблеми.

Право на достъп до гарантирани сметки в Корпоративна търговска банка имат 255 000 вложители, като изплащането се извършва през девет обслужващи банки. Банката бе поставена под особен запор в края на юни, а гарантираните влогове започнаха да се изплащат от 4 декември.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално, и похвали Миленков.

"Радослав Миленков за нас е един професионалист, който разчитаме да създаде организация гарантирано, така че да няма сътресения в процеса на изплащане на гарантираните влогове", каза още Горанов.

По думите му самият факт, че досега нямаше много новини, свързани с процеса на изплащане на гарантираните влогове, показва, че ФГВБ са си свършили добре работата.

Миленков посочи, че първият ден на разплащане е бил изключително натоварен за банките, но не е имало никакви организационни проблеми.

1 млрд. и 188 милиона лева бяха разплатени през първия ден, което представлява 31% от парите във влоговете. От друга страна за първите 3 дни 55% от сумата е била разплатена. За последните 3 работни дни процентът е 1,8% т.е. трендът е намаляващ”, обясни още Радослав Миленков.

Радослав Миленков отбеляза, че всичките пари за изплащане на депозитите са били осигурени предварително - от собствените средства на фонда и чрез заем от правителството до 2 млрд. лв.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките в момента води разговори с финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии, които да бъдат използвани в случай на нужда, както и за рефинансиране на част от заема на правителството, така че парите да бъдат върнати на българските данъкоплатци, обяви Миленков.

Министърът на финансите Владислав Горанов добави, че заемът, който ще вземе фондът, ще бъде държавно гарантиран в рамките на разчетените от правителството държавни гаранции за 2015 г.

Ако фондът успее да привлече финансиране без държавни гаранции, то той може да го направи, добави Горанов. Той отбеляза, че ако фондът успее да договори нов заем и върне стария на правителството, то парите ще останат във фискалния резерв. Засега няма да се променя емисионната политика за 2015 г. , посочи Горанов.

По отношение на търговските сделки, които се извършват в момента с активи на кредитополучатели на КТБ министърът коментира, че разчита на Върховния административен съд максимално бързо да реши казуса.

"Имам уверението, че в кратки срокове, а не в предварително заявените, ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност, посочи Горанов. Тогава според Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдици ще може да се контролира извършването на сделки, които нарушават масата на несъстоятелността и привилегироват едни кредитори пред други.

Слуховете за сътресение с друга българска банка обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност, каза Владислав Горанов.

"Многократно сме коментирали, че странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата система. Разбира се, това, че са допуснати да се случат поставя под въпрос имунитета на финансовата система на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси, но уроците са прочетени", заяви той.